VW Slovakia, Kia a Slovnaft patria v regióne do TOP 20

Medzi najväčšie spoločnosti v strednej a východnej Európe patrili v minulom roku aj slovenské firmy. Už tradične sú medzi TOP 500 firmami podľa rebríčka spoločnosti Coface bratislavská rafinéria Slovnaft, či automobilky Volkswagen Slovakia a KIA Motors Slovakia. Všetky tieto tri spoločnosti sa dostali do prvej dvadsiatky.

30.08.2015 12:51
debata (1)

"Naše tri najväčšie firmy potvrdili, že patria do top 20 hlavných hráčov v regióne. A to aj napriek tomu, že vzhľadom na prepad cien ropy, pokles predaja automobilov v rozvojových trhoch ako Rusko a Čína a pokračujúci prepad predaja nových automobilov v západnej Európe klesli tržby Volkswagenu, aj Slovnaftu,“ podotkol k výsledkom generálny riaditeľ Coface Slovensko Juraj Janči.

V rebríčku najväčších firiem má Slovensko 39 zástupcov, o dvoch viac ako v predchádzajúcom roku. Patríme tak do päťky krajín s najväčším počtom firiem zastúpených v rebríčku. Pribudlo päť nováčikov, a to Faurécia, GGT, Metro Cash & Carry, OKTE a Lidl Slovenská republika. Práve spoločnosť OKTE, ktorá je slovenským organizátorom krátkodobého trhu s elektrinou, patrí medzi skokanov v obrate, keď vlaňajší obrat zvýšila takmer o 268 %. "Spoločnosti pomohla najmä zmena legislatívy. Bude tak zaujímavé sledovať, ako si svoje postavenie v rebríčku udrží tento rok,“ dodal Janči. V súčasnosti je OKTE na 172. mieste.
Slovenské firmy, ktoré sa dostali do TOP500 firiem strednej a východnej Európy, vyprodukovali obrat v celkovom objeme 45,6 miliárd eur a celkový zisk na úrovni 2,1 miliárd eur. Najväčšie slovenské firmy spolu zamestnávali viac ako 108 tisíc pracovníkov.
"Ťahúňom ekonomiky Slovenska sa vlani stal hlavne domáci dopyt. Spotreba domácností vzrástla o 2,2 %, pričom pozitívny rast vidíme aj pri fixných investíciách firiem. Tie sa medziročne zvýšili o 5,6 %. Pozitívny vývoj predpovedáme Slovensku aj na tento rok. Firmy by tak mohli pokračovať v nastúpenom trende,“ konštatoval Janči.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #firmy #Volkswagen #Slovnaft