Silní v eurozóne musia pomáhať slabším, tvrdí francúzsky minister

Súčasná podoba európskej menovej únie povedie k sebazničeniu, je potrebné ju prebudovať, nevyhnutné sú napríklad fiškálne transfery. V rozhovore pre pondelkové vydanie nemeckého denníka Südddeutsche Zeitung to vyhlásil francúzsky minister hospodárstva Emmanuel Macron.

31.08.2015 06:46
debata (16)

„Menová únia bez finančného vyrovnávania je nemožná! Silní musí pomáhať,“ povedal Macrona. „Ak štáty nie sú pripravené na nejakú formu finančných transferov v menovej únii, môžeme zabudnúť na euro a eurozónu,“ dodal.

Macronov postoj podľa agentúry Reuters nemeckí politici na čele s kancelárkou Angelou Merkelovou zásadne odmietajú, pretože sa ostro stavajú proti akýmkoľvek trvalým transferom v prospech chudobnejších krajín eurozóny. Podľa Macrona sú ale transfery nevyhnutné, pokiaľ má menová únia prežiť.

Francúzsky minister tiež načrtol svoju predstavu o európskej hospodárskej vláde, na čele ktorej by bol eurokomisár pre spoločnú menu. Ten by koordinoval hospodársku, finančnú a sociálnu politiku naprieč 19 členskými štátmi eurozóny.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna