Paríž chce znížiť dane aj rozpočtový schodok

Zníženie sadzby dane z príjmu neohrozí ciele francúzskej vlády v oblasti ozdravovania verejných financií. Vyhlásil to v pondelok minister financií Michel Sapin.

31.08.2015 10:59
debata

Vládny plán počíta v tomto roku so stlačením rozpočtového deficitu na 3,8 % hrubého domáceho produktu krajiny (HDP) z vlaňajších 4 %. V roku 2016 má schodok klesnúť na 3,3 %. „Znížime dane… ciele v oblasti znižovania deficitu nezmeníme,“ povedal Sapin.

K ozdravovaniu verejných financií vládu v Paríži zaväzujú maastrichtské kritériá EÚ, podľa ktorých rozpočtové deficity členských štátov nemajú prekročiť hranicu 3 % HDP. Správu denníka Les Echos, ktorý dopady plánovaného znižovania daní na budúcoročný rozpočet vyčíslil na zhruba 2 mld. eur, minister bližšie nekomentoval.

Francúzsky prezident Francois Hollande vyhlásil, že na budúci rok sa zdanenie domácností v krajine v každom prípade zníži, a to vďaka očakávanému oživeniu ekonomického rastu. V druhom kvartáli tohto roka však francúzske hospodárstvo podľa údajov štatistického úradu INSEE stagnovalo. Nenaplnila sa tak prognóza, že ekonomika krajiny za apríl až jún posilní o 0,2 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Francúzsko #eurozóna