Irán pripravuje nové kontrakty na export ropy

Iránska vláda do troch týždňov predloží investorom návrhy nových kontraktov na export ropy. Vyhlásil to v pondelok iránsky minister ropného priemyslu Bidžán Zangání.

31.08.2015 12:27
debata

S návrhmi chce Teherán oboznámiť investorov v decembri na konferencii v Londýne, dodal Zangání. „Irán vypracoval nový model ropných kontraktov, ktoré umožňujú prístup k regionálnym a medzinárodným trhom a otvárajú cestu dlhodobej spolupráci s poprednými spoločnosťami,“ povedal minister, ktorého citovala iránska agentúra Shana.

Irán sa v júli dohodol so svetovými mocnosťami na vyriešení sporu o svoj jadrový program. Výmenou za ukončenie sankcií sa Teherán zaviazal obmedziť nukleárny program a umožniť jeho kontrolu. Zrušenie sankcií sa očakáva v roku 2016. Dohoda otvára cestu k posilneniu exportu a vstupu zahraničných investícií do ťažby ropy a plynu.

Irán je štvrtým najväčším exportér ropy na svete. V dôsledku sankcií jeho ropný export klesol z úrovne 2,5 mil. barelov denne v roku 2011 na zhruba 1 mil. barelov denne v roku 2014.

debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Irán