Časť opozície by sa vrátila k privatizácii štátnych teplární

Väčšina v súčasnosti opozičných strán by sa vrátila k myšlienke privatizácie šiestich najväčších teplárenských spoločností, ktoré sú v súčasnosti v rukách štátu.

31.08.2015 12:52
debata (16)

Teplárne v Žiline, v Martine, v Košiciach, vo Zvolene, v Trnave a v Bratislave chcela predať tak vláda Mikuláša Dzurindu, ako aj vláda Ivety Radičovej. Pre predčasné parlamentné voľby sa im ich zámer však nikdy nepodarilo dokončiť.

Jedine strany Smer-SD a SNS sú proti predaju teplárenských spoločností. Podľa nich stále ide o strategické podniky, a ako také by mali naďalej zostať v rukách štátu. „Tak ako v minulosti, dnes aj do budúcnosti sme principiálne proti privatizácii teplárenských spoločností. Ide o strategické spoločnosti, ktoré zabezpečujú teplo pre približne jeden milión ľudí na Slovensku,“ uviedla pre portál vEnergetike.sk hovorkyňa strany Smer Ľubica Končalová. Podľa v súčasnosti vládnucej strany by po privatizácii teplárenských spoločností zákonite nastal výrazný nárast cien tepla pre domácnosti.

„Slovenská republika osobitne zabezpečuje rozhodujúci vplyv v strategických podnikoch štátu a infraštruktúre Slovenska. To platí aj pre teplárenské spoločnosti. Náš postoj je aj v oblasti štátom vlastnených teplární nemenný,“ dodala tlačová tajomníčka SNS Zuzana Kohútková.

Naopak, strany KDH, Most-Híd a SaS by sa obnoveniu privatizácie spomínaných teplární nebránili. „Rýchly rozvoj obnoviteľných zdrojov energie aj v tepelnej energetike znižuje význam strategického postavenia veľkých teplárenských spoločností. Nie je preto nevyhnutné, aby štát držal dlhodobo tieto spoločnosti v portfóliu strategických spoločnosti,“ uviedol podpredseda kresťanských demokratov Ján Hudacký.

„Sme presvedčení, že štát by nemal byť vlastníkom podnikov tam, kde to nie je nevyhnutné. Vlastníctvo štátnych podnikov nevyhnutne vedie k politickým nomináciám, ktoré vytvárajú priestor pre klientelizmus a korupciu,“ dodal hovorca Most-Híd Matej Kováč. Tímlíder pre energetiku strany SaS Karol Galek dokonca hovorí o úplnom predaji teplárenských spoločností.

Strany Sieť a SKOK zatiaľ nie sú rozhodnuté, aký postoj by k štátnym teplárňam v prípade volebného úspechu zaujali. Pred budúcnosťou teplárenských spoločností by si strana Radoslava Procházku rada urobila analýzu ich fungovania. Na základe individuálnych auditov by sa potom strana rozhodla, či by bola za predaj teplární, alebo nie.

"Nemáme konkrétny plán privatizácie teplární. V energetike sú prioritnejšie problémy, ktoré treba riešiť, než privatizácia týchto podnikov. Je ale pravdou, že teplárenské spoločnosti nepatria medzi strategické podniky, a zisk z ich transparentného predaja by mohol slúžiť v prospech občanov, napríklad aj na zníženie štátneho dlhu,“ konštatoval pre portál vEnergetike.sk predseda strany SKOK Juraj Miškov, ktorý bol počas Radičovej vlády ministrom hospodárstva, a ktorý vtedy chce teplárne privatizovať.

Portál vEnergetike.sk oslovil k tejto téme aj politické strany OĽaNO, NOVA, SMK, SDKÚ-DS a Šanca. Odpovede od týchto strán dosiaľ nedostal.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #tepláreň