Kažimír súhlasí s Marconom, eurozóna potrebuje reformy

Eurozóna potrebuje pokračovať v reformách vrátane budovania spoločnej fiškálnej únie. Konštatoval to minister financií Peter Kažimír na sociálnej sieti Twitter.

31.08.2015 17:07
debata (21)

Reagoval na vyjadrenia francúzskeho ministra hospodárstva Emmanuela Marcona, ktorý volá po „novom základe Európy“ vrátane väčšej integrácie a fiškálnych transferov medzi bohatšími a chudobnejšími krajinami.

„Súhlasím s Emmanuelom Marconom, že eurozóna potrebuje pokračovať v reformách,“ uviedol na sociálnej sieti Kažimír s tým, že fiškálne transfery ako napríklad spoločná schéma poistenia v nezamestnanosti môže pomôcť posilniť celý systém eurozóny a urobiť ekonomiky eurozóny odolnejšími. „Viem, že ľudia vo všeobecnosti transfery medzi krajinami nemajú radi, ale som si istý, že by rýchlo pochopili výhody pre svoje vrecká,“ dodal minister Kažimír.

Marcon v rozhovore pre nemecký Sueddeutsche Zeitung uviedol, že udržovanie „status quo“ v eurozóne vedie k samodeštrukcii. Zároveň načrtol aj potrebu vytvorenia postu spoločného ministra financií pre eurozónu, resp. eurokomisára pre euro s „rozšírenými právomocami“ v oblasti eura, ekonomiky a financií únie ako aj nezamestnanosti a investičných politík. „Keď hovoríme o spoločnom ministrovi financií eurozóny, rád by som podčiarkol, že forma samotná by nemala zvíťaziť nad obsahom,“ reaguje Kažimír.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #eurozóna