Čína zostane problémom, hlási slabé výsledky

Aktivita v čínskom spracovateľskom sektore klesla v auguste najprudším tempom za tri roky. Vyplýva to z utorok zverejnených čínskych oficiálnych údajov.

01.09.2015 08:39
Čína
debata (18)

Výsledok posilňuje obavy o zdravie druhej najväčšej svetovej ekonomiky, ktorej sa vláda v Pekingu snaží pomôcť viacerými opatreniami. Znepokojujúce správy prišli aj zo sektora služieb, ktorý bol doteraz jedným z niekoľkých svetlých bodov čínskej ekonomiky, napísala agentúra Reuters.

Oficiálny index aktivity spracovateľského sektora za august klesol na 49,7 bodu z júlových 50,0 bodu. Pre údaj je kľúčovou päťdesiatbodová hranica, ktorá je predelom medzi rastom a poklesom aktivity.

Konečné výsledky súkromného prieskumu spoločností Caixin a Markit medzitým potvrdili, že pokles aktivity v čínskom spracovateľskom sektore dosiahol v auguste nejprudšie tempo za šesť a pol roka. Podľa konečných údajov klesol index aktivity v auguste na 47,3 bodu z júlových 47,8 bodu. Výsledok je síce o niečo lepší ako predbežný údaj z druhej polovice augusta, stále ale predstavuje najslabšiu hodnotu od marca 2009.

Alarmujúce známky ochladzovania prišli podľa Reuters z čínskeho sektora služieb. Podľa prieskumu spoločností Ciaxin a Markit index aktivity v tomto sektore v auguste klesol na 51,5 bodu z júlových 53,8 bodu, čo predstavuje najpomalšie rastové tempo od júla 2014.

Podľa čínskych oficiálnych dát bol rast v sektore služieb v auguste naďalej robustný, oproti predošlému mesiacu ale spomalil tempo a index aktivity klesol podľa čínskeho štatistického úradu na 53,4 bodu z júlových 53,9 bodu.

Prieskumy spoločnosti Caixin sa zameriavajú na malé a stredné firmy, ktoré sú kvôli spomaľovaniu ekonomiky pod väčším tlakom. Oficiálne dáta čínskych úradov viac zohľadňujú väčšie podniky v štátnom vlastníctve.

„Vzhľadom k pomalým aktivitám počas tohto leta môže HDP (hrubý domáci produkt) v treťom štvrťroku klesnúť pod 6,5 percenta,“ napísali podľa agentúry Reuters v analytickom komentári ekonómovia spoločnosti ANZ.

Peking podľa nich musí prikročiť k ďalšiemu agresívnemu uvoľňovaniu menovej politiky, k finančnej liberalizácii a k aktívnej fiškálnej politike, aby čínsky hospodársky rast ostal okolo siedmich percent. To je oficiálny cieľ čínskej vlády pre tento rok.

Niektorí ekonómovia sa ale domnievajú, že skutočné tempo rastu čínskej ekonomiky je už teraz oveľa menšie. Investori sa obávajú, že augustová devalvácia čínskej meny a následný kolaps čínskych akcií vystavili ekonomiku a finančný systém ešte väčšiemu nebezpečenstvu.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #HDP