Slovensko sa neobáva plynovej krízy

Slovensko sa nemusí obávať prípadnej plynovej krízy, ktorá by mohla, vzhľadom na vyostrené vzťahy v ostatných rokoch medzi Ruskom a Ukrajinou, v zimných mesiacoch vypuknúť.

01.09.2015 10:47
debata (10)

Konštatuje to ministerstvo hospodárstva vo svojej správe, s ktorou by sa mal už čoskoro oboznámiť vládny kabinet. „Na základe uskutočnených opatrení je možné konštatovať, že Slovensko je v porovnaní s rokom 2009 lepšie pripravené na situáciu, ak by sa obdobné prerušenie dodávok plynu z Ruskej federácie cez Ukrajinu zopakovalo,“ uviedol rezort hospodárstva.

Medzi najnovšie realizované opatrenia, ktoré by mali v prípade núdze pomôcť zabezpečiť plynulé dodávky plynu pre slovenských odberateľov, patria dva projekty spoločnosti Nafta.

Firma prevádzkujúca podzemné plynové zásobníky realizovala prepojenie zásobníkov s prepravnou sieťou, ktoré umožní navýšenie dodávok plynu zo zásobníka počas prerušenia dodávok plynu na Slovensko. Taktiež spoločnosť Eustream urobila opatrenia, ktoré umožňujú reverzný tok plynu v rámci prepravnej siete na Slovensku. „V tomto režime je možné zo západu na východ prepraviť množstvo plynu, ktoré je vyššie ako najvyššia spotreba na Slovensku v zimných mesiacoch,“ dodalo ministerstvo.

Slovensko sa v prípade plynovej krízy bude už tradične spoliehať na zásoby plynu v podzemných zásobníkoch. „V zásobníkoch zemného plynu, ktoré prevádzkujú spoločnosti Nafta a Pozagas, a ktorých celková kapacita je 3,77 miliardy metrov kubických, bolo k 12. augustu tohto roka uskladnených 2,22 miliardy metrov kubických, čo predstavuje 59 % z celkovej kapacity,“ uviedlo ministerstvo. Proces vtláčania zemného plynu do zásobníkov aj naďalej pokračuje. Pre potreby Slovenska je využívaný aj podzemný zásobník Dolní Bojanovice na území Českej republiky prevádzkovaný spoločnosťou SPP Storage s kapacitou 0,57 miliardy metrov kubických.

Pomôcť Slovensku by mali aj reverzné prepojenia s Českom, Rakúskom a Maďarskom. Reverzný tok plynu z Českej republiky na Slovensko má kapacitu 67 miliónov metrov kubických plynu denne. Kapacita prepojenia s Rakúskom je 23 miliónov metrov kubických plynu denne. Plynovodné prepojenie s Maďarskom uviedli do prevádzky v júli tohto roka. Slovensko-maďarský plynovod ponúka trhu prepravnú kapacitu v objeme 4,5 miliardy metrov kubických plynu ročne v smere zo Slovenska do Maďarska na pevnej báze. V opačnom smere je k dispozícii prerušiteľná kapacita vo výške 1,8 miliardy metrov kubických ročne.

Najvýznamnejším dodávateľom plynu na Slovensku je štátna spoločnosť Slovenský plynárenský priemysel. Dodávku zemného plynu má zabezpečenú na základe dvadsaťročnej zmluvy s ruskou spoločnosťou Gazprom Export. Zmluva platí až do roku 2029. SPP má podpísanú päťročnú zmluvu o dodávkach plynu aj so spoločnosťou E.ON. „Táto zmluva umožňuje v období najvyššej spotreby doviezť na Slovensko denne až dva milióny metrov kubických plynu. Zmluva garantuje dodávky plynu nezávisle od prepravy cez územie Ukrajiny,“ konštatoval rezort hospodárstva.

Spotreba zemného plynu v Slovenskej republike bola v minulom roku takmer 4,3 miliardy metrov kubických plynu. Zhruba 98 % domácej spotreby plynu je zabezpečovaných importom. Domáca ťažba zemného plynu vlani dosiahla 87 miliónov metrov kubických.

Prvá a zatiaľ jediná plynová kríza zasiahla Slovensko v januári 2009. Úplné zastavenie dodávok zemného plynu na Slovensko z Ruska cez Ukrajinu trvalo zhruba dva týždne. Redukcia zásobovania bola dôsledkom dlhodobého sporu medzi Kyjevom a Moskvou týkajúceho sa cien plynu v novom roku. Z Ruska pochádza približne štvrtina plynu pre Európsku úniu.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #nafta #Slovensko #plyn