Lagardeová: Globálny rast bude zrejme slabší, než sa čakalo

Svetová ekonomika pravdepodobne porastie pomalšie, než sa doteraz očakávalo. Uviedla to v utorok šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

01.09.2015 18:00
debata (8)

Príčinou je podľa nej pomalšie zotavovanie vyspelých ekonomík a spomaľovanie rastu rozvíjajúcich sa trhových ekonomík, predovšetkým v Latinskej Amerike. Pred svojou návštevou Indonézie tiež Lagardeová oznámila, že vedenie MMF a Svetovej banky (SB) sa rozhodlo usporiadať v tejto krajine v roku 2018 za nasledujúcou výjazdovú výročné zasadnutie.

„Všeobecne očakávame, že globálny rast zostane umiernený a pravdepodobne slabší, než sme predpovedali v júli,“ poznamenala šéfka MMF v texte prejavu pred začatím svojej dvojdňovej návštevy indonézskej metropoly Jakarty.

Menový fond v júli predpovedal, že rast svetovej ekonomiky sa tento rok mierne spomalí na 3,3 percenta z minulého tempa 3,4 percenta. V budúcom roku však fond očakáva oživenie na 3,8 percenta.

Lagardeová poukázala na pomalšiu expanziu v Číne, ktorá si zvyká na nový model hospodárskeho rastu. Spomaľovanie čínskej ekonomiky podľa nej nie je ani prudké, ani nečakané.

„Prechod na viac trhovo orientovanú ekonomiku a zmiernenie rizík, ktoré sa za posledné roky nahromadili, je zložité a mohlo by byť trochu nerovnomerné,“ konštatovala Lagardeová. Peking ale podľa nej má potrebné nástroje a finančné rezervy, aby toto obdobie zvládol.

MMF a SB v utorok oznámili, že ich ďalšie výročné zasadnutie mimo Spojených štátov sa bude konať v októbri 2018 v letovisku Nusa Dua na ostrove Bali. Obe svetové finančné inštitúcie zvyčajne organizujú svoje jesenné zasadnutie dva roky po sebe v domovskom Washingtone a každý tretí rok inde. Tento rok v októbri bude ich výročné zasadnutie hostiť peruánska metropoly Lima.

„Rada by som poďakovala vláde a ľudu Indonézia za organizovanie výročného zasadnutia v roku 2018. Bude to vynikajúca príležitosť ukázať pôsobivé výsledky Indonézie v ekonomickej a sociálnej oblasti, rovnako ako kultúru, krásu a vitalitu tejto krajiny,“ uviedla Lagardeová.

V roku 2000 sa výročné zasadnutie MMF a SB konalo v Prahe. Ďalšími zahraničnými hostiteľmi týchto zasadnutí boli potom Dubaj, Singapur, Istanbul a v roku 2012 Tokio.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Svetová banka