Nakao: Oslabenie posunulo čínsku menu k reálnej hodnote

Nedávne oslabenie jüanu posunulo kurz čínskej meny k jeho reálnej trhovej hodnote. Povedal to v stredu šéf Ázijskej rozvojovej banky (ADB) Takehiko Nakao. Vývoz deflácie z Číny k jej ázijským susedom prostredníctvom exportu lacnejšieho čínskeho tovaru podľa neho nehrozí.

02.09.2015 09:04
Čína, juan, mena, peniaze Foto:
Čína, juan, mena, peniaze
debata (1)

„Čína v minulosti intervenovala proti posilňovaniu kurzu jüanu, čo spôsobovalo určité spory so Spojenými štátmi,“ povedal Nakao na seminári v Jokohame. „V poslednej dobe bol ale jüan nadhodnotený, a jeho nedávne oslabenie je tak v súlade s jeho reálnou trhovou hodnotou,“ dodal šéf ADB podľa agentúry Reuters.

Čínska centrálna banka 11. augusta prikročila k nečakanej devalvácii oficiálneho kurzu jüanu o takmer dve percentá a kurz čínskej meny sa odvtedy oslabil až o štyri percentá. Pre špekulácie o ďalších takýchto krokoch vyvolala devalvácia otrasy na globálnych trhoch a v následných týždňoch už centrálna banka na trhu zasahovala v záujme stabilizácie meny.

Nakao pripustil, že nedávne otrasy na trhoch čiastočne odrážali obavy investorov z možnosti výrazného útlmu čínskej ekonomiky a z toho, či bude Peking schopný zabezpečiť „hladké pristátie“ a transformovať druhú najväčšiu svetovú ekonomiku od prílišnej závislosti na vývoze k dôrazu na domácu spotrebu. Šéf ADB je ale presvedčený, že Čína bude naďalej solídne rásť, aj keď už nie desaťpercentnými tempami, ktoré dosahovala v minulosti.

„Spotreba v Číne zostáva veľmi silná a tamojší sektor služieb má veľký potenciál rastu. Výhľad do budúcnosti ma príliš neznepokojuje,“ povedal Nakao.

Spomaľovanie rastu v Číne môže mať podľa Naka v Ázii negatívny vplyv na krajiny, ktoré sa opierajú o vývoz komodít, ako je napríklad Indonézia. „Ázijské krajiny sú ale schopné rásť z vlastných zdrojov. Nemyslím si, že to (útlm v Číne) bude pre nich nejaká ťažká rana,“ povedal.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #jüan