Čínske penzijné fondy chystajú rozsiahle investície do akcií

Čínske penzijné fondy začnú čo najskôr investovať dva bilióny jüanov do akcií a ďalších aktív, aby zvýšili svoje investičné výnosy. Uviedli to v piatok vysokí predstavitelia čínskej vlády.

28.08.2015 11:56
debata (2)

Čína už minulý týždeň oznámila, že umožní dôchodkovým fondom podliehajúcim miestnym vládnym úradom začať investovať na akciovom trhu, ktorý sa v poslednej dobe potýka s problémami kvôli obavám ohľadom spomaľovania rastu čínskej ekonomiky.

„Čo najskôr oficiálne zahájime investičné operácie,“ uviedol námestník čínskeho ministra financií Jü Wej-pching. Fondy budú môcť investovať do akcií a akciových fondov až 30 percent svojich prostriedkov, ostatné peniaze by mali smerovať napríklad do dlhopisov, nástrojov peňažného trhu, či veľkých projektov v oblasti infraštruktúry, píše agentúra Reuters.

Námestník ministra ľudských zdrojov a sociálnej starostlivosti Jou Ťün uviedol, že z investícií dôchodkových fondov budú ťažiť čínske finančné trhy aj celá čínska ekonomika. Upozornil však, že úlohou penzijných fondov nie je podpora či záchrana akciových búrz. Dodal, že vláda zaistí bezpečnosť investícií dôchodkových fondov pomocou ich diverzifikácie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #Čína