Nemci sa nehrnú do prerozdeľovania peňazí v eurozóne

Nemecko brzdí návrhy Francúzska na vytvorenie pozície nového európskeho komisára, ktorý by koordinoval ekonomické politiky krajín eurozóny a riadil by fiškálne transfery medzi 19 členmi eurozóny.

02.09.2015 09:00
debata (4)

„Peniaze by sa museli generovať do rozpočtu Eurogroup (skupina ministrov financií krajín eurozóny),“ povedal nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel.

"Moja veľká obava je, že niekto ďalší bude mať nápad, že tieto prostriedky sa budú vyberať od bežných ľudí prostredníctvom eurodane, prípadne prostredníctvom dane z pridanej hodnoty (DPH). Bol by som striktne proti tomu,“ povedal Gabriel.

„Toto nie je správny čas požadovať podstatné zmeny a ďalšie prehlbovanie vzťahov v EÚ,“ povedal podpredseda poslaneckého klubu nemeckých kresťanských demokratov Ralph Brinkhaus

Francúzsky minister hospodárstva Emmanuel Macron vyzýva na nový štart pre Európu s tým, že situácia bez zmien v rámci eurozóny by menovú úniu viedla k samozničeniu. Zároveň uviedol, že fiškálne transfery medzi členskými krajinami sú nevyhnutné. V rozhovore pre Süddeutsche Zeitung Macron uviedol, že takéto transfery sú nevyhnutné, ak má eurozóna prežiť.

„Ak členské štáty nie sú pripravené… na nejakú formu finančných transferov v menovej únii, môžeme zabudnúť na euro a eurozónu,“ povedal. „Menová únia bez finančnej vyrovnanosti – to je nemožné. Silní musia pomôcť,“ doplnil.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Francúzsko #eurozóna