Poľnohospodárstvo je za vlaňajšok v mínuse 4,7 milióna eur

Slovenské poľnohospodárstvo v minulom roku podľa predbežných údajov Štatistického úradu SR evidovalo stratu vo výške 4,7 milióna eur. Oproti roku 2013 tak strata narástla o 2,2 mil. eur. Vyplýva to zo Správy o poľnohospodárstve a potravinárstve SR za rok 2014, ktorú vláda schválila v stredu na rokovaní.

02.09.2015 12:29
debata (1)

„Rok 2014 bol charakteristický výraznými cenovými prepadmi poľnohospodárskych komodít, ktoré nevykompenzoval ani značný nárast naturálnej produkcie. Na cenový vývoj poľnohospodárskych komodít vplývali krátkodobé a dlhodobé faktory, ktoré sa premietli do ekonomiky výrobkov a následne do ekonomiky poľnohospodárskych podnikov,“ konštatuje sa v správe z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR.

Podľa dostupných informácií klesla aj pridaná hodnota, a to o 32,6 mil. eur. Podiel podpôr na výnosoch dosiahol 30,9 %. Najväčší pokles cien zo všetkých poľnohospodárskych výrobkov bol pri kukurici, a to až o 25,9 %. Výnosy v minulom roku dosiahli 2,285 mld. eur, čo je o 64,1 milióna eur menej ako rok predtým. Tržby za predaj vlastných poľnohospodárskych výrobkov predstavovali 1,54 mld. eur, z toho tržby za predaj rastlinných výrobkov tvorili 850 mil. eur a tržby za predaj živočíšnych výrobkov 695 mil. eur.

Výmera využitej poľnohospodárskej pôdy vlani dosiahla 1,921 mil. hektárov a medziročne klesla len mierne o 0,38 %. Na celkovom znížení výmery sa podieľali všetky druhy pozemkov. Najvýraznejšie však klesla pri trvalých porastoch o 8,1 %. V sledovanom období sa dlhoročný pokračujúci pokles pracujúcich v poľnohospodárstve zastavil. Počet pracujúcich bol na úrovni 51,5 tis. osôb, čo bolo medziročne viac o 1,8 %, čiže o 895 osôb. Priemerná mzda v poľnohospodárstve bola vlani 653 eur a medziročne vzrástla o 27 eur.

Potravinársky priemysel podľa predbežných údajov dosiahol za vlaňajšok kladný hospodársky výsledok, jeho zisk pred zdanením bol vo výške 170,1 mil. eur. Oproti predchádzajúcemu roku to predstavuje o 26,7 mil. eur viac. Výnosy potravinárstva medziročne poklesli o 67,7 mil. eur na necelých 4,4 mld. eur, zároveň sa znížili i náklady o 94,4 mil. eur na minuloročných 4,2 mld. eur.

Najviac sa v minulom roku darilo odboru ostatných potravinárskych výrobkov a odvetviu výroby piva a sladu, ktoré zhodne dosiahli zisk pred zdanením 31,6 mil. eur. Za nimi nasledoval odbor výroby mlynárskych výrobkov a škrobových výrobkov s kladným hospodárením 18 mil. eur. O čosi menej, 17,3 mil. eur, bol zisk výrobcov nealkoholických nápojov s produkciou minerálnych a iných fľaškových vôd. Taký istý hospodársky výsledok, teda 17,3 mil. eur, dosiahol aj odbor výroby pečiva a múčnych výrobkov. Odbor výroby kakaa, čokolády a cukroviniek skončil v pluse 14 mil. eur, zvyšné odbory dosiahli zisk 9 mil. eur a menej.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo