Problémy Číny pociťujú aj v USA

Ekonomika Spojených štátov počas leta pokračovala v raste, niektoré podniky už ale začali pociťovať negatívne dôsledky spomaľovania hospodárskej expanzie v Číne.

02.09.2015 23:33
debata (19)

Ropný priemysel sa navyše dostal pod tlak pre klesajúce ceny ropy. Uviedla to v stredu americká centrálna banka (Fed) v pravidelnej situačnej správe o vývoji ekonomiky zvanej Béžová kniha.

Stredajšia správa bude jedným zo základov pre rokovania menového výboru Fedu na jeho ďalšom zasadnutí, ktoré sa uskutoční 16. a 17. septembra. Zasadnutie bude pozorne sledované kvôli možnosti, že banka sa rozhodne začať zvyšovanie úrokových sadzieb.

Niektorí analytici v dôsledku terajších výkyvov na finančných trhoch dospeli k názoru, že Fed úrokové sadzby skôr než v septembri zvýši až v decembri, alebo dokonca až v budúcom roku. Iní však stále považujú septembrové zvýšenie úrokov za pravdepodobné, a to najmä v prípade, že sa finančné trhy stabilizujú a že piatková vládna správa prinesie priaznivé údaje o augustovej tvorbe pracovných miest v USA.

Za chaosom na finančných trhoch sú obavy o čínske hospodárstvo. Druhá najväčšia ekonomika sveta vlani stúpla o 7,4 percenta, čo predstavovalo najpomalšie tempo rastu za posledných 24 rokov. V tohtoročnom druhom štvrťroku vzrástla v medziročnom porovnaní o sedem percent, teda rovnakým tempom ako v predošlých troch mesiacoch.

Hospodársky rast v Spojených štátoch sa v druhom štvrťroku zrýchlil na 3,7 percenta z 0,6 percenta v predchádzajúcom kvartáli. Fed od konca roku 2008 drží základnú úrokovú sadzbu na rekordne nízkej úrovni nula až 0,25 percenta, aby podporil ekonomiku a rast spotrebiteľských cien. Na júlovom zasadnutí Fedu väčšina členov rady usúdila, že ekonomické podmienky ešte nedosiahli úroveň potrebnú pre zvýšenie sadzieb, ale že sa k tejto úrovni blíži.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fed