Ruská ekonomika už môže byť z najhoršieho vonku

Ruská ekonomika sa zrejme dostala z najhoršieho v prvej polovici tohto roka, v strednej a východnej Európe je ekonomická situácia takmer nezmenená.

03.09.2015 00:00
debata (227)

Vyplýva to z pravidelného globálneho výskumu ekonomických podmienok ACCA (Asociácia certifikovaných účtovníkov) a IMA (Inštitút manažérskych účtovných). Zber dát sa uskutočnil začiatkom júna medzi 950 respondentmi z radov členov ACCA a IMA po celom svete, vrátane stovky finančných riaditeľov veľkých spoločností.

Firmy zapojené do prieskumu ohlásili v tohtoročnom 2. štvrťroku prudký nárast dôvery v Rusko, a to v súvislosti s prechodným nárastom cien ropy, ktorý pomohol tiež hodnote rubľa. Hoci sa prieskumy zhodujú na tom, že spotrebiteľská dôvera sa oproti začiatku roka 2015 zvýšila, hovoriť o skutočnom zotavení Ruska je predčasné. Krátko pred ukončením prieskumu boli totiž predĺžené sankcie EÚ a uzavretá dohoda medzi OSN a Iránom potom spôsobila špirálovitý pokles cien ropy.

Stredná a východná Európa sa ako celok nachádza proti Rusku v stabilnejšej situácii. Trvalé zlepšovanie situácie v západnej Európe pomohlo najmä krajinám s takzvanými nearshoringovými centrami (Nearshoring je jeden zo spôsobov outsourcingu, fungujúci na medzinárodnej báze), medzi ktoré patrí napríklad Maďarsko.

Z globálneho hľadiska prechádza ekonomika ťažkým nestálym obdobím plným veľkých adaptačných zmien. Len v druhom štvrťroku 2015 došlo k neúspešnému zvýšeniu ceny ropy, niekoľkým očakávaným aj neočakávaným zníženie sadzieb zo strany centrálnych bánk, oživeniu spotrebiteľskej nálady v západnom svete a pádu burzy v Číne.

Oslabenie dôvery možno dať do súvislosti so situáciou najväčších svetových ekonomík. Mnohé firmy v USA v prvom štvrťroku zasiahli silné snehové búrky, výpadky v prevádzke prístavov a dôsledky vyplývajúce zo silného postavenia dolára. Čína čelila spomaľovaniu ekonomiky v prvom štvrťroku a prehriatiu akciového trhu v druhom štvrťroku. Práve spomalenie ekonomiky v Číne je faktor, ktorý zasiahne hlavného svetového vývozcu komodít najsilnejšie.

Takmer polovica účastníkov prieskumu očakáva, že vládne výdavky sa v priebehu ďalších piatich rokov zvýšia, 35 percent respondentov je presvedčených o opaku.

Firmy neistú ekonomickú situáciu neustále riešia urýchleným znižovaním počtu zamestnancov. V uplynulom štvrťroku 41 percent firiem uvoľňovalo alebo aspoň pozastavilo nábor nových zamestnancov. To je skoro dvakrát toľko ako počet firiem, ktoré v rovnakom období nových ľudí prijímali. Najväčším problémom z globálneho hľadiska bolo zvyšovanie nákladov, ktorých vplyv sa obávalo 46 percent respondentov.

„Čína je od globálnej finančnej krízy v roku 2008 považovaná za motor svetovej ekonomiky. Avšak obnovená stabilizácia pevných základov ekonomík USA a západnej Európy opäť ukazuje ako ťahúňa dopytu západných spotrebiteľov. Ak sa pozrieme na ďalší štvrťrok, podnikateľská dôvera by mala v dôsledku priaznivých ekonomických správ z USA a Číny stúpať. Stále je však v hre značný počet faktorov, ktoré môžu situáciu ovplyvniť,“ uviedla Faye Chuaová z ACCA.

V druhej polovici roka 2015 môžu mať podľa nej obrovský vplyv na podnikateľskú dôveru výsledky stretnutia členov OPEC týkajúce sa obmedzenia ťažby ropy, to, ako sa indickému premiérovi Narendrovi Módímu podarí zavádzať reformy, rovnako ako pokračujúce rokovania medzi Gréckom a zvyškom eurozóny.

227 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #stredná a východná Európa