Európske banky sa masívne zbavujú zlých úverov

Európske banky by tento rok mohli odpredať portfólia zlých či inak problematických úverov v celkovom objeme až 150 miliárd eur. Bolo by to asi o 60 percent viac ako vlani.

03.09.2015 06:30
debata (1)

Ukázal to prieskum medzinárodnej poradenskej a audítorskej spoločnosti PwC. Najviac transakcií by sa v tomto roku malo uskutočniť v Británii, uviedla firma v tlačovej správe.

Európske banky podľa údajov PwC disponujú rekordným objemom nežiaducich úverov. V prvých šiestich mesiacoch tohto roka sa zbavili portfólií s celkovou nominálnou hodnotou okolo 55 miliárd eur, čo je medziročne nárast o pätinu. Za vyššími objemami aj cenami je podľa analytikov rastúci dopyt a priaznivý vývoj na dlhopisových trhoch.

„Objem transakcií je najvyšší v histórii a nič nenasvedčuje tomu, že by mal v najbližších 12 či 18 mesiacoch klesnúť. Naša analýza ukazuje, že banky naďalej majú okolo dvoch biliónov nežiaducich úverov, čo znamená, že ponuka úverových portfólií na trhu sa v najbližšej dobe určite nevyčerpá,“ upozornil Richard Thompson, ktorý má v PwC na starosti portfóliové poradenstvo.

Zhruba 80 percent transakcií, ktoré sa tento rok zatiaľ uskutočnili, boli hypotéky alebo pôžičky zabezpečené komerčnou nehnuteľnosťou. Vlani tento podiel predstavoval 70 percent.

PwC odhaduje, že celková hodnota transakcií v Európe by na konci tohto roka mala dosiahnuť 150 miliárd eur oproti vlaňajším 91 miliardám eur. Medziročný nárast by podľa týchto čísel dosiahol takmer 65 percent. Najčastejšie obchodovaným aktívom budú podľa PwC naďalej dlhové portfóliá zaistené nehnuteľnosťou.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #PwC