MMF: Vplyv spomalenia Číny bude silnejší, než sa zdalo

Vplyv spomalenia rastu čínskej ekonomiky bude silnejší, než sa pôvodne očakávalo. Uviedol to v stredu Medzinárodný menový fond (MMF) v správe pred piatkovou a sobotné schôdzkou ministrov financií veľkých svetových ekonomík (G20) v Ankare. Spomalenie Číny sa podľa MMF prejaví poklesom cien komodít aj na akciových trhoch.

03.09.2015 08:00
debata (2)

„Prechod Číny k miernejšiemu tempu rastu, hoci zhruba zodpovedá predpokladom, bude mať zrejme významnejší cezhraničný dopad, než sa predtým predpokladalo, čo sa odrazí v poklese cien komodít a poklesu akciových trhov,“ uviedol MMF.

Čínska ekonomika vlani vzrástla o 7,4 percenta, čo bol najpomalší rast za 24 rokov. Vláda očakáva, že tento rok ekonomika porastie rovnakým tempom, ekonómovia ale počítajú s jej ďalším spomalením, väčšinou na zhruba sedem percent.

Tiež aktivita v čínskom spracovateľskom sektore v auguste klesla najprudším tempom za posledné tri roky, zatiaľ čo rast v sektore služieb spomalil. Vyplýva to z údajov, ktoré v utorok zverejnil čínsky štatistický úrad.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Čína