ECB znížila strop núdzovej pomoci gréckym bankám

Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok znížila strop núdzového financovania pre grécke banky o 600 miliónov eur na zhruba 89,1 miliardy eur. Agentúre Reuters to oznámil nemenovaný zdroj z bankového prostredia.

03.09.2015 13:29
debata

Grécke banky boli závislé na dodávkach peňažnej likvidity z tohto programu po prudkom odlivu vkladov v uplynulých mesiacoch závislé. Situácia sa vraj ale teraz vracia do normálu.

Strop núdzovej likvidnej pomoci (ELA) „bol znížený vzhľadom k normalizujúcim sa podmienkam a prítokom“ finančných prostriedkov, uviedol zdroj Reuters.

Grécko tento rok v júni zaviedlo obmedzenia pohybu kapitálu a tamojšie banky boli na tri týždne prechodne uzavreté. Vďaka následnej dohode s veriteľmi na novom záchrannom programe mohli banky 20. júla znovu otvoriť, Atény potom začali obmedzenia pohybu kapitálu postupne zmierňovať.

Program ELA poskytuje ECB, ktorá tiež stanovuje celkový maximálny objem prostriedkov v tomto programe. Grécka centrálna banka potom túto pomoc rozdeľuje bankám v krajine.

ECB podľa zdrojov Reuters znížila limit pôžičiek z núdzového programu ELA už v auguste, a to z 91 miliárd eur na 89,7 miliárd eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna