Čínska CEFC zvýšila podiel v J&T na 10 %, chce 30 %

Čínska spoločnosť CEFC zvýšila svoj doterajší päťpercentný podiel v česko-slovenskej finančnej skupine J&T Finance Group na 9,9 percenta.

03.09.2015 13:44
debata (2)

Informovala o tom hovorkyňa J&T Banky Linda Gáliková. Žiadosť CEFC o súhlas regulátorov s navýšením podielu na 30 percent bude podľa nej podaná v najbližších dňoch. Doterajší majitelia skupiny Jozef Tkáč a Ivan Jakabovič tak teraz majú každý 45,05 percenta. CEFC je šiestou najväčšou súkromnou firmou v Číne.

Svoj podiel navýšila prostredníctvom dcérskej spoločnosti CEFC Hainan International Holdings CO. Ďalšie navýšenie podielu CEFC už bude vyžadovať súhlasy regulátorov v krajinách, v ktorých JTFG pôsobia. Vlastné imanie skupiny k 30. júnu bolo 1,234 miliardy eur.

„V CEFC sme našli partnera, s ktorým máme zhodnú víziu o možnostiach rozvoja v našom regióne, kde chceme ďalej rásť, a to tak organicky, ako aj prostredníctvom akvizícií,“ povedal k transakcii podpredseda predstavenstva JTFG Patrik Tkáč.

CEFC bola založená v roku 1980. Pôsobí predovšetkým v oblasti financií, energetiky a priemyslu, kde sa zaoberá spracovaním, skladovaním, distribúciou a obchodovaním s ropnými, agrochemickými, petrochemickými a plynovými produkty.

J&T Finance Group vznikla v roku 1995. Skupina sa zameriava na služby spojené s privátnym a retailovým bankovníctvom, správou majetku privátnych klientov a inštitúcií, investičným bankovníctvom a projektovým financovaním. Podniká predovšetkým na trhoch Slovenskej republiky, Českej republiky, Chorvátska a Ruskej federácie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #J&T #CEFC