Najväčšou nefinančnou spoločnosťou na Slovensku je Volkswagen

Najsilnejšou spoločnosťou na Slovensku s obratom za minulý rok vo výške 6,17 miliardy eur je automobilka Volkswagen Slovakia.

03.09.2015 15:33
debata (1)

Podľa rebríčka TOP 50 slovenských nefinančných firiem od spoločnosti Coface za Volkswagenom nasleduje Kia Motors Slovakia s vlaňajším obratom 4,59 mld. eur a Slovnaft s 3,93 mld. eur.

Kým desať najsilnejších hráčov v ekonomike u nás za vlaňajšok vyprodukovalo spolu obrat 28,360 miliardy eur, zvyšných 40 hráčov rebríčka 20,833 miliardy eur. Z top desiatich firiem pritom len druhá Kia Motors Slovakia a desiaty Foxconn Slovakia zdvihli medziročne obrat o 3,1 %, respektíve 24,1 %. Ostatní zaznamenali jeho pokles. „Naši najsilnejší hráči už vedia obratom konkurovať regiónu strednej a východnej Európy. Na druhej strane však treba tiež povedať, že tak, ako padal obrat aj ďalším veľkým spoločnostiam v regióne vzhľadom na súčasnú ekonomickú a geopolitickú situáciu, tak aj naši lídri ekonomiky doplácali na veľmi slabé oživovanie na exportných trhoch a prepad cien ropy,“ konštatoval generálny riaditeľ Coface Slovensko Juraj Janči.

Najväčším prekvapením v raste obratu je podľa Coface spoločnosť Okte. Firma, ktorá organizuje a vyhodnocuje krátkodobý cezhraničný trh s elektrinou a zabezpečuje zúčtovanie odchýlok na území Slovenska, zvýšila za vlaňajšok obrat vďaka zmene legislatívy o 267,9 %. Na druhej strane, takmer pätinu obratu stratila medziročne Železničná spoločnosť Cargo (-19,8 %), ďalej RWE Gas Slovensko (-19,1 %) a slabší výkon podala aj spoločnosť SPP (-17 %).

Spomínané Cargo ešte viac zarezonovalo pri prepade zisku. Medziročne totiž prišlo podľa Coface o 2 196,2 %. Na prepady cien ropy zas doplácal Slovnaft (-978,6 %) a ziskový v tomto prípade nebol ani Foxconn (-95,2 %). V ziskovosti excelovali SPP Distribúcia, medziročný nárast o 761,8 %, Billa (384,9 %) a INA Kysuce (273,1 %).

Skupina Coface pôsobí v oblasti poistenia pohľadávok, ponúka spoločnostiam po celom svete globálne riešenia pre riadenie rizík pohľadávok a platobnej neschopnosti klientov tak na domácom trhu, ako aj pri exporte. V súčasnosti podniká priamo alebo nepriamo v 99 krajinách. Na Slovensku pôsobí Coface Slovensko od roku 1993

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Slovensko #Volkswagen #Slovnaft