ECB nechala úroky na minime, zhoršila výhľad eurozóny

Európska centrálna banka (ECB) vo štvrtok ponechala svoju základnú úrokovú sadzbu na rekordnom minime 0,05 percenta a bez zmien na úrovni 60 miliárd eur mesačne je aj limit nákupov dlhopisov v rámci takzvaného kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky.

03.09.2015 17:41
debata (9)

Šéf banky Mario Draghi zopakoval prísľub, že v prípade potreby sa parametre programu týchto nákupov môžu zmeniť, a povedal tiež, že ekonomická situácia eurozóny sa zhoršila.

ECB v novej makroekonomickej prognóze znížila odhad tohtoročnej inflácie v eurozóne na 0,1 percenta z doterajšej predpovede 0,3 percenta a pre budúci rok ho zmenila na 1,1 z doterajších 1,5 percenta. Prognózy inflácie sú dôležité preto, že cieľom nákupov dlhopisov je okrem podpory hospodárskeho rastu vrátiť infláciu k cieľovej úrovni tesne pod dvoma percentami. Banka tento inflačný cieľ nemieni meniť, povedal Draghi.

Odhad hospodárskeho rastu menovej únie obmedzila banka pre tento rok na 1,4 percenta z predchádzajúcej prognózy 1,5 percenta. Budúci rok má ekonomika rásť o 1,7 percenta namiesto doteraz predpovedaných 1,9 percenta.

Draghi ale upozornil, že od polovice augusta, keď ECB najnovšie prognózy spracovala, sa vyhliadky ekonomického rastu a inflácie naďalej zhoršili, najmä kvôli novému prepadu cien ropy a spomaľovaniu hospodárskeho rastu v Číne. „Nižšie ceny komodít, silnejší kurz eura a trochu slabší ekonomický rast zvýšili riziká pre smerovanie inflácie k dvom percentám,“ povedal Draghi na tlačovej konferencii. Lacnejšia ropa je ale podľa neho všeobecne prínosom.

„Rada ECB bude pozorne monitorovať všetky dôležité nové informácie. Zdôraznila ochotu a schopnosť v prípade potreby zasiahnuť použitím všetkých nástrojov, ktoré má k dispozícii, a najmä pripomína, že program nákupov aktív je z hľadiska veľkosti, zloženia a trvania dostatočne flexibilný,“ uviedol Draghi. Dodal, že program bude „v každom prípade“ pokračovať, kým sa inflácia nebude presvedčivo približovať k dvom percentám.

ECB v marci spustila takzvané kvantitatívne uvoľňovanie menovej politiky zahŕňajúce rozsiahle nákupy štátnych dlhopisov. Banka v rámci tohto programu, ktorý potrvá minimálne do septembra budúceho roka, pumpuje do finančného systému mesačne okolo 60 miliárd eur. Vo štvrtok ECB zvýšila limit svojho podielu na ktorejkoľvek emisii dlhopisov na 33 percent z doterajších 25 percent.

Medziročná miera inflácie v eurozóne v auguste podľa rýchleho odhadu štatistického úradu Eurostat zostala na júlovej úrovni 0,2 percenta. Väčšina analytikov v ankete agentúry Reuters očakáva, že ECB časom program kvantitatívneho uvoľňovania menovej politiky rozšíri alebo predĺži.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #eurozóna