Brusel chystá 'úniu kapitálových trhov'

Európska komisia chystá opatrenia, ktoré majú viesť k vytvoreniu "únie kapitálových trhov".

03.09.2015 21:00
debata (1)

Navrhované zmeny by mali okrem iného zlacniť uvádzaní akcií na burzu, umožniť celoúnijné dôchodkové produkty a začať zjednocovať pravidlá pre firemné bankroty. Podľa agentúry Reuters to vyplýva z dokumentu, ktorý vypracoval odbor pre finančné služby.

Únia kapitálových trhov by podľa komisára Jonathana Hilla mala trhy posilniť tak, aby na nich mohli firmy získavať viac zdrojov, a tým prispieť k hospodárskemu rastu. Dokument by mala komisia zverejniť na konci septembra.

Hillov odbor navrhuje „radikálnu modernizáciu“ pravidiel pre vydávanie prospektov, ktoré musia firmy predkladať pred vstupom na burzu. Komisia tiež „začne prácu na projekte vytvorenia celoeurópskeho trhu pre súkromné ​​dôchodkové produkty“. Akčný plán tiež zahŕňa kroky na odstránenie bariér pre celoúnijný trh investičných fondov.

Komisia podľa dokumentu začne prípravné práce na „smernici pre minimálnu harmonizáciu niektorých aspektov insolvencie“. Má byť založená na spoločných princípoch a minimálnych pravidlách, ktoré obmedzia rozdiely medzi reguláciou bankrotov v jednotlivých krajinách.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia