Výsledky kontroly NKÚ v elektrárňach zostávajú tajné

Výsledky z kontroly Najvyššieho kontrolného úradu SR (NKÚ) v Slovenských elektrárňach sú stále tajné.

04.09.2015 13:06
debata (1)

Viac o kontrole v slovenskom dominantnom výrobcovi elektriny nechcel prezradiť ani samotný predseda NKÚ Karol Mitrík. "Bola to veľmi, veľmi veľká kontrola. O detailoch však nechcem hovoriť,“ povedal v piatok Mitrík.

Šéf NKÚ je však naďalej presvedčený, že výsledky kontroly v elektrárňach boli natoľko závažné, že by sa nimi mala zaoberať tak Generálna prokuratúra SR, ako aj Finančné riaditeľstvo SR. "Ona (kontrola NKÚ – pozn. red.) tam patrí. Výstup bol kvalifikovaný a seriózny, a dáva podklady pre ďalšie konanie, ktoré my už nemôžeme ovplyvniť. Musím povedať smerom do vnútra úradu, že sa urobil kus dobrej roboty. Zo zisteniami už musia narábať iní,“ dodal Mitrík. Inšpektori NKÚ nateraz podľa neho neplánujú v Slovenských elektrárňach ďalšiu kontrolu. "Slovenské elektrárne sa samozrejme nebudú kontrolovať opäť o rok. Je to obrovská kontrola,“ konštatoval Mitrík.

NKÚ ukončil kontrolu Slovenských elektrární prerokovaním protokolu o výsledku kontroly hospodárenia s finančnými prostriedkami začiatkom augusta. Výsledkami kontroly by sa mali zaoberať aj poslanci Národnej rady SR. Malo by to byť na jednej z jesenných schôdzi parlamentu. Práve poslanci na návrh predsedu parlamentu schválili koncom septembra minulého roka uznesenie, v ktorom požiadali NKÚ o vykonanie kontroly v Slovenských elektrárňach. Kontrolóri z NKÚ sa podľa uznesenia mali zamerať na hospodárenie s finančnými prostriedkami v slovenskom dominantnom výrobcovi elektriny.

Kontrola, ktorá začala v decembri minulého roka a fyzicky sa skončila v apríli tohto roka, mala súvisieť s dostavbou dvoch mochoveckých blokov. Bývalému ministrovi hospodárstva Pavlovi Pavlisovi sa totiž nepozdávalo neustále zvyšovanie prostriedkov na dostavbu tretieho a štvrtého bloku Atómovej elektrárne Mochovce. Požiadal preto predsedu parlamentu, aby poslancom predložil uznesenie, v ktorom požiadajú NKÚ o vykonanie kontroly v Slovenských elektrárňach.

Tretí mochovecký blok by mal byť aj vďaka prijatým opatreniam definitívne dostavaný v novembri roku 2016 a štvrtý následne v roku 2017. Podľa pôvodných plánov sa však dostavba mala ukončiť v roku 2012, respektíve 2013. Neskôr Slovenské elektrárne, ktoré jadrové bloky dostavujú, aktualizovali termíny dostavby na roky 2014 a 2015. Dostavba mochoveckých blokov si podľa ostatného schváleného rozpočtu vyžiada 4,6 mld. eur. Začínalo sa však na sume 2,8 mld. eur, neskôr sa hovorilo o sume 3,8 mld. eur.

Vlastníkmi akcií Slovenských elektrární sú Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré kontroluje 34-percentný podiel a talianska spoločnosť Enel SpA, ktorá má 66 % akcií. Taliansky investor vstúpil do Slovenských elektrární v apríli 2006. Slovenské elektrárne sú najväčším výrobcom elektriny na Slovensku a druhým najväčším výrobcom elektriny v strednej a východnej Európe. Prevádzkujú viac ako päťtisíc megawattov inštalovaného výkonu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #NKÚ