Čínske investície spájajú už aj Slaviu a Spartu

Domáce finančné skupiny či rôzni boháči si čoraz viac začínajú deliť vplyv v Česku aj na Slovensku spolu s Číňanmi.

06.09.2015 15:00
futbal, Slavia Praha Foto: ,
Čínska spoločnosť CEFC mala kúpiť 60–percentný podiel v Slavii. Čínsky investor pritom má už 10 percent akcií aj v slovensko–českej finančnej skupine J&T, ktorá zase vlastní pražskú Spartu.
debata (16)

Najnovšie čínska spoločnosť China Energy Company Limited (CEFC) podľa serveru Neovlivní.cz ovládla najstarší český futbalový klub Slavia.

Čínsky investor pritom má už desať percent akcií aj v slovensko–českej finančnej skupine J&T, ktorá zase vlastní pražskú Spartu. Vzniká tak majetkové prepojenie medzi odvekými futbalovými rivalmi práve cez čínsky kapitál.

Skupina J&T pripustila, že čínsky investor CEFC majetkovo vstúpil aj do bankovej časti J&T Finance Group. „Spoluvlastníkom futbalového klubu Sparta je nebanková časť J&T Private Equity Group. Keďže ide o samostatné právne entity, nepovažujeme vstup čínskeho investora do konkurenčného futbalového klubu za kontraproduktívny. Vzťah oboch klubov ako dlhoročných rivalov sa ani po tomto kapitálovom posilnení nemení,“ reagovala pre Pravdu hovorkyňa J&T Banky Linda Gáliková.

Aj investíciami CEFC sa začínajú napĺňať slová čínskeho premiéra Li Kche–čchianga, ktorý sa pre denník Pravda exkluzívne vyjadril, že Čína v regióne vrátane Česka aj na Slovensku investuje ďalšie desiatky miliónov eur.

Jiří Cihlář, analytik Next finance, tvrdí, že v prípade kúpy futbalových klubov ide o stratégiu, keď sa čínska spoločnosť snaží presadiť na pre ňu také vzdialené stredoeurópske trhy.

„V prípade zmieňovaného nákupu ide navyše o pomerne lukratívny biznis. Akokoľvek sa futbalovej Slavii v posledných rokoch nedarí po stránke športovej ani obchodnej, je to značka s dlhou tradíciou. K Slavii patrí aj zaujímavá nehnuteľnosť, keďže domáce zápasy hrá v najmodernejšom českom futbalovom stánku,“ poznamenal Cihlář.

Investičný analytik Jaroslav Brzoň zo spoločnosti BBI vysvetľuje, že Čína sa snaží rozširovať svoje pôsobenie vo svete, najmä v krajinách strednej a východnej Európy. „Aj napriek tomu, že čínska ekonomika zaznamenáva mierny pokles, ich investičné projekty to neohrozuje. Naopak, dá sa očakávať, že čínske peniaze budú smerovať čoraz viac do vyspelejších krajín, ako je Slovensko,“ tvrdí Brzoň. Podľa najnovšej štúdie Rhodium Group and the Mercator Institute for China Studies bola výška čínskych investícií na Slovensku od začiatku nového milénia až do minulého roka okolo 40 miliónov eur.

Kto vlastní Slovensko

Výsledkom je, že polemika o tom, kto v skutočnosti vlastní Česko či Slovensko, začína dostávať nový náboj. Roky regiónu vládli nemeckí, francúzski či rakúski privatizéri, ktorí skúpili časť energetiky, telekomu. Aktuálne je však najmä zo Slovenska časť západných investorov na odchode a nahrádzajú ich finančníci z J&T či český boháč Daniel Křetínský, ktorí napríklad cez Energetický a průmyslový holding ovládli slovenské plynárenstvo, distribúciu elektriny na strednom Slovensku a rokujú o kúpe Slovenských elektrární.

Úlohu môže hrať aj čínsky kapitál, keďže CEFC chce mať postupne v J&T až 30–percentný podiel. Potravinárstvo zase ovláda najbohatší Slovák a český minister financií Andrej Babiš a do telekomu cez operátora O2 na Slovensku vstúpil ďalší český boháč Petr Kellner.

Zdravotníctvo spolu s médiami zase postupne skupuje finančná skupina Penta. Popri tom sa na Slovensku spomínajú aktivity boháča Jozefa Brhela v energetike či Vladimíra Poóra v doprave.

S prezidentom Zemanom v Pekingu aj futbalisti

Čínska CEFC má postupne získať v J&T tretinový podiel v hodnote približne 700 miliónov eur. Hlavný vplyv v J&T bude naďalej patriť Jozefovi a Patrikovi Tkáčovcom a Ivanovi Jakabovičovi.

To, že čínsky kapitál je na rozmachu, dokazuje aj zatiaľ nenaplnený záujem ďalšej čínskej firmy China National Nuclear Corporation o Slovenské elektrárne. Najnovšiu investíciu prináša aj výrobca LED obrazoviek, čínska spoločnosť LEYARD EUROPE. Výstavbou závodu na výrobu a montáž elektrotechnických komponentov pribudne v priemyselnom parku Záborské v Prešove viac ako sto nových pracovných miest.

Čínska spoločnosť CEFC kúpila 60–percentný podiel v Slavii. „Veľmi dobre si uvedomujeme, ako špecifická a náročná je investícia do futbalového klubu s tradíciou, históriou a podporou fanúšikov, akú má SK Slavia Praha,“ uviedol vyhlásení prezident CEFC Čchan Cchao–tuo.

„Chceme zo Slavie vytvoriť silný stabilný futbalový klub a vrátiť ju tam, kam právom patrí – na vrchol,“ dodal.

Portál ihned.cz tiež upozornil, že CEFC už kúpil aj budovu bývalej Živnostenskej banky a Martinského paláca na Hradčanoch. V prípade Slavie sa špekulovalo o záujme ruských podnikateľov, po rozpútaní bojov na Ukrajine a sankciách proti Rusku sa však ruské aktivity utlmili. Na Slovensku sa to prejavilo napríklad stratou ruského záujmu o vstup do Slovenských elektrární.

Čínske investície majú aj politickú podporu. CEFC vstúpil do J&T po tom, čo bol na návšteve v Číne vlani v októbri český prezident Miloš Zeman. Ten sa aj v piatok v Pekingu stretol s čínskym prezidentom a zobral tam aj držiteľa Zlatej lopty Pavla Nedvěda, ktorý chce v Číne založiť futbalovú školu. Prítomný bol aj šéf českého futbalového zväzu Miroslav Pelta.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Čína