Vyrastú v regiónoch tisíce nájomných bytov?

Tisíce nových nájomných bytov majú vzkriesiť regióny s nezamestnanosťou vyššou ako 18 až 20 percent. Na Slovensku je podľa odhadov asi 50-tisíc nájomných bytov, čo sú len asi 2 až 3 percentá z bytového fondu. Vlani síce pribudlo asi 2-tisíc takýchto bytov, ale len podľa aktuálneho záujmu by bolo treba ďalších aspoň 5-tisíc.

08.09.2015 08:00
solárna elektráren v R. Sobote Foto: ,
Rimavská Sobota by mala patriť medzi regióny, kde sa podporí výstavba nájomných bytov.
debata (9)

Jedna bytovka s 20 bytmi vyjde asi na milión eur a obce v slabších regiónoch tieto peniaze nemajú. Vláda oznámila, že v oblastiach s vyššou nezamestnanosťou dotácie na výstavbu nových nájomných bytov dosiahnu 55 až 85 percent. Zvyšok sumy si budú môcť mestá a obce požičať za nulový úrok od Štátneho fondu rozvoja bývania. Na tento rok je v štátnom rozpočte na nájomné byty vyčlenených 20 miliónov eur. Prípadné náklady na 5-tisíc nových bytov však zodpovedajú sume na úrovni až 10-násobku doterajšej dotácie zo štátnej kasy. Štátna podpora pritom tvorí len časť všetkých nákladov.

Nájomné byty by sa museli stať rozpočtovou prioritou, inak budú bytovky pribúdať naďalej pomaly. Pripravovaná podpora obce teší. „Je to prínos, keďže v koncepcii bytovej politiky v meste počítame od roku 2016 s výstavbou 20 nájomných bytov ročne. Otázne je, či výška dotácie zohľadní tiež náklady na technickú a dopravnú infraštruktúru,“ hovorí primátor Sabinova Peter Molčan.

Zatiaľ nie je jasné, koľko štát na dotácie vynaloží. „O výške zdrojového krytia na dotácie sa bude rokovať v rámci prípravy rozpočtu na roky 2016 až 2018. Dotácie budú poskytované podľa podmienok upravených v zákone o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní,“ tvrdí hovorca rezortu dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Martin Kóňa.

Lacnejším variantom bývania sa vláda snaží motivovať mladých ľudí k tomu, aby zostali žiť v regiónoch i napriek tomu, že je v nich dlhodobý problém sa zamestnať. Dotovanými oblasťami sa majú stať hlavne mestá na strednom a východnom Slovensku, ako Rimavská Sobota, Revúca, Kežmarok, Rožňava, Sobrance, Poltár, Sabinov, Vranov nad Topľou, Trebišov, Veľký Krtíš a Gelnica.

Podpora nájomného bývania je jedným z opatrení, ktorými sa vláda snaží bojovať so znižovaním nezamestnanosti. Ďalším z nich má byť štátny príspevok pre investorov, ktorí sa rozhodnú podnikať v tzv. hladových dolinách. „Pri investíciách začínajúcich už od sumy stotisíc eur preplatíme podnikateľovi 45 až 55 percent z celkových nákladov v prípade vytvorenia minimálne desať nových pracovných miest,“ vyjadril sa nedávno premiér Robert Fico.

Fabriky majú ísť do hladových dolín

V tejto súvislosti chce minister hospodárstva vyzvať veľkých investorov na to, aby v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou umiestnili svojich subdodávateľov, čo by viedlo k vytvoreniu ďalších pracovných miest. Pre výhodné formy štátnej podpory by po dohode s vládou svojich dodávateľov v hladovej doline mohla umiestniť aj prichádzajúca automobilka Jaguar Land Rover. Tá plánuje pri Nitre postaviť už štvrtý automobilový závod vyrábajúci na Slovensku.

Vláda je priaznivejšie naklonená aj farmárom, ktorým chce v regiónoch s vyššou nezamestnanosťou zvýhodniť prenájom pôdy zo Slovenského pozemkového fondu. Ďalej budú hladové doliny automaticky zvýhodňované pri žiadostiach o príspevky z eurofondov a prednostne im budú vyplácané aj peniaze na financovanie rozbehnutých projektov.

Ďalším opatrením má byť, že ak od decembra 2015 firma z hladovej doliny zamestná človeka, ktorý je najmenej pol roka nezamestnaný, bude zamestnávateľ z vymeriavacieho základu zamestnanca platiť iba úrazové a garančné poistenie. Teraz je hranica na automatické odvodové úľavy až pri ročnej nezamestnanosti. Regióny chce štát podporiť aj vyšším príspevkom pre deti. Podľa zámerov vlády by štát mal dať škole 100 eur na každého žiaka 5.¤ročníka na školu v prírode a na každého žiaka 7.ročníka 150 eur na lyžiarsky výcvik. Strednej škole dá štát 150 eur na žiaka na lyžiarsky výcvik. Ak pôjde o rekreačné zariadenia v okrese s vysokou nezamestnanosťou, príspevky vzrastú o 50 eur.

Vranovčania dostanú 44 bytov

O nájomné byty, ktoré sú vo vlastníctve samotných obcí, je už teraz veľký záujem. Pre mladé páry predstavujú odrazový mostík na ich ceste k samostatnosti, keď ešte nemajú dostatok finančných zdrojov na to, aby si zobrali hypotéku na kúpu vlastnej nehnuteľnosti. Riešením je neraz bývanie u rodičov, ktoré ich obmedzuje v životných plánoch. Hoci vlani vo všetkých regiónoch pribudlo 2007 nájomných bytov, čo bolo medziročne o 70 percent viac, byty pre ľudí s nižším príjmom na Slovensku stále chýbajú. Podľa štatistík sa odhaduje, že na Slovensku pribudlo od roku 2003 spolu 27-tisíc nových nájomných bytov.

Denník Pravda oslovil všetky spomínané regióny, v ktorých je nezamestnanosť na úrovni 20 percent. Viaceré obce označili práve nedostatok nájomných bytov za hlavný problém v regiónoch, keďže ľudia zo sociálne slabších rodín túto formu bývania vyhľadávajú. „Magistrát mesta Trebišov zaznamenáva značný záujem uchádzačov o nájomný byt v meste. Žiaľ, z kapacitných dôvodov nájomných bytov sa nedá vyhovieť každému uchádzačovi,“ povedala hovorkyňa Trebišova Martina Kužmová. Všetky možnosti štátu sa snaží využiť aj Vranov nad Topľou, ktorý v tomto roku odovzdá 44 novopostavených jedno- a dvojizbových bytov.

Dotácia môže mestám ušetriť státisíce eur

Sabinovčanov vyšli v minulosti celkové náklady na 20 bytových jednotiek zhruba jeden milión eur, pričom v súčasnosti evidujú viac ako 50 žiadostí. Na novú bytovku si mesto zobralo úver vo výške 70 percent zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Zvyšný podiel pokryli dotáciou. „V prípade infraštruktúr mesto hradí až 70 percent všetkých nákladov. To značí, že ak by sa úver znížil povedzme len o 60 percent, mesto by usporilo zhruba 420-tisíc eur. V prípade akceptovania 55 až 85 percent ďalších nákladov by to bola ešte väčšia suma,“ pokračuje primátor Sabinova Molčan.

Až 82 žiadateľov o nájomné byty majú v Košickom kraji v Gelnici. K dispozícii ich majú len 48. „Čiže počet žiadateľov prevyšuje naše možnosti, a teda nemôžeme uspokojiť všetkých. Preto by sme ako mesto privítali, ak by štát podporil obce a mestá, ktoré si nemôžu dovoliť výstavbu nájomných bytov z vlastných zdrojov alebo sú natoľko zadlžené, že im to neumožňuje vziať si úver na výstavbu mestských bytov,“ hovorí primátor Gelnice Dušan Tomaško. Štátny fond rozvoja bývania hradí výstavbu nájomných bytov spojením úveru a dotácie, ktorá sa môže vyšplhať do výšky 70 percent. Výška dotácie závisí od priemernej podlahovej plochy bytov, pričom štát financuje predovšetkým menšie byty s priemernou rozlohou do 60 m2.

Nájomné 200 eur bez energií nie je málo

V Revúcej sa obyvatelia žijúci v nájomných bytoch sťažujú na vysoké nájomné. To sa odvíja od výšky úveru, o ktorý požiada daná obec. Zároveň platí, že o sociálny byt sa môžu uchádzať len osoby, ktorých mesačný príjem nepresiahne trojnásobok životného minima. To sa v súčasnosti pohybuje na úrovni 198,09 eura na mesiac, čo znamená, že čistý príjem žiadateľa nesmie presiahnuť 594 eur. Mesačné nájomné vo výške zhruba 200 eur však potom môže odkrojiť veľkú časť z rodinného rozpočtu a napríklad v Revúcej sa aj preto stretávajú s neplatičmi.

Veľkú finančnú záťaž predstavuje táto suma hlavne pre mladé páry, ktorých čistý príjem nesmie prekročiť 1¤008 eur mesačne, keď chcú dostať nájomný byt, keďže v cene nájomného nie sú zahrnuté energie. Príjem mladej rodiny s jedným dieťaťom by nemal byť vyšší ako 1280 eur. Ako nevýhodu sociálnych bytov vnímajú občania tiež nájomný charakter sociálnych bytov. Do osobného vlastníctva ich môžu totiž odkúpiť od obce až po 30 rokoch a nie každému sa chce tak dlho čakať. „Po skončení lehoty je na rozhodnutí obce, či ich predá, alebo bude prenajímať ďalej,“ povedala nedávno pre Pravdu riaditeľka Štátneho fondu rozvoja bývania Dana Pištová.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #byty #regióny