Eurokomisár: Farmári by mohli zarobiť na jedle pre migrantov

Európskym farmárom, ktorí v pondelok v Bruseli búrlivo protestovali proti nízkym výkupným cenám mlieka, by mohla v ich situácii pomôcť terajšia migračná kríza, s ktorou je spojená potreba nejako zabezpečiť jedlo pre tých, ktorí teraz do európskych krajín prichádzajú.

08.09.2015 07:26
debata (43)

Ako určitú všeobecnú možnosť to na záverečnej tlačovej konferencii po pondelkovom mimoriadnom rokovaní ministrov poľnohospodárstva EÚ povedal podpredseda Európskej komisie Jyrki Katainen.

Pripomenul, že tak ťaživá situácia v poľnohospodár­stve, kde nadbytok mlieka viedol k prepadu cien a teda len veľmi nízkym zárobkom farmárov, ako aj migračná kríza, si žiadajú riešenie na európskej úrovni.

„Musíme hľadať synergie medzi odpoveďami. Preto vznikol vo vnútri komisie nápad, že by sme mohli niektoré nástroje využiť spoločne. Podporiť poľnohospodárstvo a zároveň riešiť nutričné ​​potreby tých, kto to najviac potrebujú, vrátane napríklad utečencov,“ vyhlásil Katainen.

Upozornil ale zároveň, že sa jedná len o predbežne diskutovaný nápad bez akýchkoľvek konkrétnych záverov. „Európske zdroje by sa mali využiť čo najefektívnejšie. Tento názor podporili aj niektoré členské krajiny,“ dodal predstaviteľ európskej exekutívy.

Katainen v pondelok ministrom poľnohospodárstva dvadsaťosmičky predstavil základné obrysy súboru opatrení na pomoc farmárom, celkom by malo ísť asi o 500 miliónov eur. Detaily zatiaľ pomerne všeobecného plánu, v ktorého jadre bude podpora výrobcov mlieka naprieč únijnými krajinami, majú byť známe v najbližších dňoch.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #utečenci