Tri firmy na východe prijmú ľudí, žiadajú stimuly

Na východe Slovenska pribudne v troch už etablovaných firmách okolo 200 nových pracovných miest.

08.09.2015 13:42
debata (1)

Šancu získať prácu v regiónoch s vysokou mierou nezamestnanosti tak majú ľudia v Prešove, Michalovciach a Kežmarku. Prijímať nových zamestnancov budú spoločnosti Konfektion E – SK z Prešova, BSH Drives and Pumps, s. r. o. z Michaloviec a kežmarská firma Deltrian Slovakia, s. r. o. Na rozšírenie výroby žiadajú manažmenty týchto spoločností investičné stimuly. Vláda o ich žiadostiach rozhodne v krátkom čase. Informoval o tom v utorok v Prešove minister hospodárstva Vazil Hudák.

Šéf rezortu hospodárstva si prezrel výrobné priestory spoločnosti Konfektion E – SK, kde sa rozprával s vedením firmy. Rokoval tiež s predstaviteľmi Úradu Prešovského samosprávneho kraja o možnostiach získať nových investorov do prázdnych priemyselných parkov vo Vranove nad Topľou a Medzilaborciach.

Hudák uviedol, že spoločnosť Konfektion je zaujímavou investíciou, ktorá ponúka pracovné príležitosti pri výrobe elektrických, elektronických a optických konektorov a káblových zväzkov. Ich výroba zapadá do celého systému podpory rozvoja automobilového priemyslu na Slovensku. Firma prišla do Prešova ešte v roku 2006 a na základe zvýšeného dopytu na odbytových trhoch plánuje rozšíriť výrobu. V súčasnosti zamestnáva 280 pracovníkov, po rozšírení kapacít tu nájde prácu 375 zamestnancov. S novou investíciou v celkovej výške 7,5 mil. eur začali ešte pred dvomi rokmi a budú v nej pokračovať aj v budúcom roku. Vytvoria okolo sto nových pracovných miest. Vedenie spoločnosti požiadalo o investičnú pomoc vo výške 2,798 mil. eur. Hudák verí, že pôjde o perspektívnu výrobu a vláda ju podporí. Pomoc by mala byť vo forme úľavy na dani. Vazil Hudák ďalej uviedol, že vláda chce podporovať investície v menej rozvinutých regiónoch Slovenska. Preto zo strategického dôvodu považuje za veľmi významné investície v Michalovciach a v Kežmarku.

Spoločnosť BSH Drives and Pumps, s. r. o. Michalovce vyrába elektromotory a čerpadlá pre práčky. Vznikne tu 40 nových pracovných miest. Investičná pomoc zo strany štátu by mala byť vo výške 800 – 850 tis. eur na obstaranie majetku, úľavu na dani a na nové pracovné miesta. V Kežmarku v spoločnosti Deltrian Slovakia, s. r. o., ktorá vyrába filtračné systémy na výrobu osvetlenia, vznikne 50 nových pracovných miest. Spoločnosť požiadala o štátnu pomoc vo výške 1,25 mil. eur vo forme daňovej úľavy, obstarania majetku a na vytvorenie nových pracovných miest. Návrhy na poskytnutie stimulov pre tieto dve firmy prerokuje vláda v stredu 9. septembra.

Minister Vazil Hudák sa v utorok v Kružlove v okrese Bardejov ešte zúčastnil na otvorení novej časti prevádzky spoločnosti FLAMEshoes, s. r. o., ktorá je na Slovensku prvou výrobnou investíciou z Číny. Vyrába oddychovú plážovú obuv z materiálu EVA (etylén vinyl acetát).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #investície