Gazprom v prvom tendri predal tretinu ponúkaného plynu

Ruský plynárenský gigant Gazprom vo svojom vôbec prvom tendri na predaj plynu predal viac ako jednu miliardu metrov kubických plynu, teda zhruba tretinu ponúkaného objemu. Gazprom doteraz predával plyn len v rámci dlhodobých kontraktov so zákazníkmi, ale rozhodol sa po novom vyskúšať aj predaj prostredníctvom tendra.

11.09.2015 07:46
debata (17)

Gazprom ponúkol spolu 3,2 miliardy metrov kubických plynu, čo je však iba zlomok zo zhruba 150 miliárd metrov kubických, ktoré ročne Gazprom vyvezie do Európy. Tá má v súčasnosti na príjmoch Gazpromu zhruba polovičný podiel a Gazprom uspokojuje dopyt po plyne v Európe z jednej tretiny. Vývoz do Európy však tento rok kvôli slabému dopytu klesá.

Gazprom má tiež problémy kvôli nízkym cenám ropy, na ktoré sú naviazané jeho ceny plynu v rámci kontraktov. Za posledný rok sa ceny ropy znížili o viac ako polovicu.

Firma kupca nezverejnila. Už skôr však uviedla, že záujem majú hlavne ruské a európske firmy a na užší zoznam záujemcov sa dostalo 39 spoločností.

Firma dodala, že cena, za ktorú predala plyn v tendri, je vyššia, ako ceny stanovené v dlhodobých kontraktoch Gazpromu. Priemerná cena Gazpromu na tento rok je stanovená na 235 až 242 dolárov za 1000 metrov kubických.

Niektorí analytici považujú tender za odpoveď Gazpromu na vyšetrovanie správania firmy v Európskej únii. Európska komisia podozrieva Gazprom, že v niektorých východoeurópskych krajinách zneužíva svoje dominantné postavenie. Gazprom to však odmieta. Námestník generálneho riaditeľa Gazpromu Alexander Medvedev tento týždeň uviedol, že tender nemá súvislosť s tlakom EÚ a že firma si chce iba otestovať fungovanie tohto mechanizmu predaja, ktorý by v budúcnosti mohla prípadne rozšíriť.

Gazprom už dlhší čas stráca svoj podiel v Európe a snaží sa tento trend zvrátiť. V tomto roku stratilo Rusko hlavne v západnej Európe, kde ho prekonalo Nórsko a v rámci snáh EÚ znížiť závislosť regiónu na ruskom plyne sa stalo hlavným dodávateľom plynu do tohto regiónu.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom