Moscovici: Dohoda o dani z finančných transakcií je blízko

Politická dohoda o dani z finančných transakcií je na dosah ruky. Po schôdzke ministrov financií 11 krajín EÚ, ktoré túto daň plánujú zaviesť, to povedal európsky komisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici.

13.09.2015 08:43
debata (2)

Daň z finančných transakcií navrhli Francúzsko a Nemecko v roku 2012. So zavedením tejto dane v zásade súhlasí 11 z 28 štátov EÚ. Odporcovia namietajú, že uvažovaná daň by mohla povzbudiť banky a finančné spoločnosti na premiestnenie aktivít z Európy, pretože obchodovanie je globálne a iné krajiny sveta také zdanenie nezavedú.

„Urobili sme dôležitý, ak nie zásadné pokrok … Táto dohoda je na dosah,“ uviedol podľa agentúry Reuters Moscovici po sobotňajšom rokovaní.

Zavedenie dane podporujú Belgicko, Estónsko, Francúzsko, Taliansko, Nemecko, Portugalsko, Rakúsko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko a Grécko. Ich ministri financií zorganizovali niekoľko stretnutí s cieľom nájsť zhodu na politickom pakte. Znovu by sa mali zísť v októbri, aby sa dohodli na tom, ako a z akých finančných produktov daň vyberať, a na výšku jej sadzby.

So zavedením dane sa pôvodne počítalo v roku 2014. Najnovší cieľ počíta s dosiahnutím politickej dohody do decembra a zavedením dane do roku 2017.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #eurozóna #daň z finančných transakcií