Čínsky drak v strednej Európe

Čína za posledné dva roky zvyšuje svoje investičné aktivity v Európe. Najnovšie sa aj Slovensko spoločne so susednou Českou republikou dostáva čoraz viac na čínsku investičnú mapu, z čoho môže najbližšie roky profitovať celý región strednej a východnej Európy.

15.09.2015 08:00
Mrakodrapy v Hong Kongu, Čína Foto:
Mrakodrapy v Hong Kongu
debata (93)

Kým za posledných desať rokov investovali čínske firmy na Slovensku približne 40 miliónov eur, len za tento rok by túto sumu mali niekoľkonásobne prevýšiť. V Česku investovali tento rok už viac ako 370 miliónov eur. Viac priamych zahraničných investícií z Číny vytvára predpoklady pre zrýchlený ekonomický rast, tvorbu pracovných miest, rast životnej úrovne, technologický pokrok či rast konkurencieschop­nosti. Zároveň veľký a rastúci čínsky trh vytvára obrovský potenciál pre európskych exportérov. Pre mnohých z nich sa Čína môže stať časom najdôležitejším trhom.

James A. Dorn, viceprezident Cato inštitútu vo Washingtone, pre Pravdu povedal, že Čína sa týmito krokmi snaží rozširovať svoju geopolitickú moc. A to aj v čase, keď tamojšia ekonomika tento rok dosiahne najnižší rast za ostatných 25 rokov.

„Tempo rastu čínskej ekonomiky odhadujem v tomto roku skôr bližšie k piatim percentám ako odhadovaným siedmim. Tamojšia vláda ale vie, že rast hospodárstva je zásadný pre sociálnu harmóniu. V Číne bude pokračovať liberalizácia domáceho trhu, ako aj jej investície v Európe, a preto má potenciál stať sa najväčšou ekonomikou sveta,“ povedal Dorn.

Vlani napríklad prišli na Slovensko čínske firmy CSR Corporation a CASIC Hiwing Aviation General Equipment, pôsobiace v automobilovom priemysle, ktoré chcú v krajine investovať približne 110 miliónov eur, čo vytvorí viac ako tisíc pracovných miest. Najnovšie šanghajská firma China Energy Company Limited (CEFC) má postupne získať v J&T 30-percentný podiel v hodnote približne 700 miliónov eur. Svoje pôsobenie rozširuje aj v českom Pivovare Lobkowicz, vo futbalovom klube Slavia, v českej leteckej spoločnosti Travel Service a stala sa aj strategickým partnerom v českých médiách v spoločnosti Médea Group a vo vydavateľstve Empresa Media. Empresa je vlastníkom TV Barrandov. Kúpili aj Martinský palác na Hradčianskom námestí a bývalé budovy Živnobanky v Prahe. Spolu sú to investície za viac ako desať miliárd českých korún (370 miliónov eur). K najväčším investíciám v Česku zo strany čínskych investorov zatiaľ patrila výroba LCD televízorov Changhong Europe Electric u Nymburku alebo závod štátnej spoločnosti Shanghai Maling na výrobu konzervovaného mäsa v českom Teplicku.

Ekonomicky najsilnejšie štáty sveta v roku 2014
Krajina Hrubý domáci produkt (v biliónoch dolárov)
1 USA 16,724
2 Čína 8,939
3 Japonsko 5,007
4 Nemecko 3,593
5 Francúzsko 2,739
6 Veľká Británia 2,649
7 Brazília 2,190
8 Rusko 2,118
9 Taliansko 2,070
10 Kanada 1,825
11 India 1,758
12 Rakúsko 1,488
13 Španielsko 1,356
14 Mexiko 1,327
15 Kórea 1,198
Zdroj: štúdia britského hospodárskeho inštitútu CEBR

To, že čínsky kapitál je v rozmachu aj na Slovensku, dokazuje aj zatiaľ nesplnený záujem ďalšej čínskej firmy China National Nuclear Corporation o Slovenské elektrárne. Do podniku však mieri český koncern EPH spolu s J&T, kde pôsobí aj čínsky CEFC. Najnovšiu investíciu prináša aj výrobca LED obrazoviek, čínska spoločnosť LEYARD EUROPE. Výstavbou závodu na výrobu a montáž elektrotechnických komponentov pribudne v priemyselnom parku Záborské v Prešove viac ako sto nových pracovných miest. „Aj napriek tomu, že čínska ekonomika zaznamenáva od vlaňajška mierny pokles, ich investičné projekty to neohrozuje. Naopak, dá sa očakávať, že čínske peniaze budú smerovať stále viac do krajín ako je Slovensko,“ tvrdí Investičný analytik Jaroslav Brzoň zo spoločnosti BBI.

Praha má najnovšie potenciál stať sa tranzitným miestom pre celú Európu, npretože CEFC kúpili tamojšie aerolinky Travel Service. Dohoda predpokladá, že CEFC najprv získa 10-percentný podiel, neskôr si pripíše ďalších 39,92 percenta akcií a základné imanie firmy Travel Service sa zvýši najmenej o jednu miliardu českých korún. Podľa Brzoňa bude mať vstup čínskych investorov do aeroliniek pozitívny vplyv na príliv cestujúcich do regiónu strednej Európy.

Čínska spoločnosť berie vstup do spoločnosti Travel Service ako veľkú príležitosť na rozvoj svojho podnikania v Európe. „Veľmi dobre takisto vnímame nárast záujmu o Českú republiku v ázijskom regióne, a to tak zo strany investorov, ako aj turistov. V kontexte s otvorením priameho leteckého spojenia medzi Prahou a Pekingom a ďalším naším plánovaným projektom s významnou čínskou leteckou spoločnosťou neskôr chceme z pražského letiska vytvoriť pre turistov a investorov z Číny a Ázie bránu do regiónu,“ uviedol prezident CEFC Čchan Čchao-tuo. V cestovnom ruchu chcú podľa jeho slov investovať v najbližších rokoch aj na Slovensku. O konkrétnostiach zatiaľ nehovoril. Travel Service prepravuje aj slovenských dovolenkárov z Bratislavy.

Ekonomicky najsilnejšie štáty sveta v roku 2028
Krajina Hrubý domáci produkt (v biliónoch dolárov)
1 Čína 33,513
2 USA 32,241
3 India 6,560
4 Japonsko 6,415
5 Brazília 5,143
6 Nemecko 4,398
7 Veľká Británia 4,305
8 Rusko 4,125
9 Mexiko 3,697
10 Kanada 3,677
11 Kórea 3,490
12 Turecko 3,461
13 Francúzsko 3,265
14 Rakúsko 3,095
15 Taliansko 2,930
Zdroj: štúdia britského hospodárskeho inštitútu CEBR

V Česku kúpili pivovar, na Slovensku sa ponúka voda

Kým dosiaľ investovali Číňania skôr v priemysle, najnovšie sa do hľadáčika čínskych investorov dostáva aj potravinárstvo. Zatiaľ Číňania urobili prvú veľkú investíciu u susedov v Českej republike, kde investovali do pivovarníckeho priemyslu. CEFC ovládla piatu najväčšiu českú pivovarnícku skupinu Pivovary Lobkowicz. Za 70 percent akcií zaplatili Číňania 1,9 miliardy Kč, hoci podľa pražskej burzy bola hodnota predávaných akcií 1,83 mld. Kč.

Čínsky investor tak získal kontrolu nad aj na Slovensku známymi pivovarmi, ako je napríklad Černá Hora, Protivín či Uherský Brod. Pán Čchan Čchao-tuo za čínskeho investora pre české médiá vyhlásil, že Číňania majú záujem významne posilniť export českého piva do ČĽR. „Pre české pivovarníctvo je to dobrá správa, pretože čínsky trh je obrovský a české pivo má v Číne podobne ako české sklo výborné meno,“ povedal generálny riaditeľ slovenského pivovaru Steiger Vyhne Jaroslav Vysloužil. Čínsky spotrebiteľ na rozdiel od slovenského nepozná síce jednotlivé značky Pivovarov Lobkowicz, stačí mu označenie české pivo.

Pokiaľ ide o slovenské pivovary, Číňania o ne záujem, aspoň nateraz, neprejavili. Zato v nápojovom rebríčku Číňanov stojí vysoko pojem európska minerálna voda. A tu má podľa Jaroslava Vysloužila Slovensko, ako krajina so stovkami žriediel kvalitnej minerálnej vody, veľkú šancu uspieť na rýchlo sa rozvíjajúcom čínskom trhu.

Čínske investície spoja aj Slaviu a Spartu

Šanghajská firma CEFC ovládla aj najstarší český futbalový klub Slavia. Čínsky investor pritom má už desať percent akcií aj v slovensko-českej finančnej skupine J&T, ktorá zase vlastní pražskú Spartu. Vzniká tak majetkové prepojenie medzi odvekými futbalovými rivalmi práve cez čínsky kapitál. „V prípade zmieňovaného nákupu ide navyše o pomerne lukratívny biznis. Akokoľvek sa futbalovej Slavii v posledných rokoch nedarí po stránke športovej ani obchodnej, je to značka s dlhou tradíciou. K Slavii patrí aj zaujímavá nehnuteľnosť, pretože domáce zápasy hrá v najmodernejšom českom futbalovom stánku,“ povedal analytik Next Finance Jiří Cihlář.

Šanghajská firma CEFC vznikla v roku 2002, pričom má pobočky takmer po celom svete. Svoje pôsobenie rozšírila do Spojených štátov amerických, Veľkej Británie, Kanady či Ruska. V minulom roku sa vďaka tomu dostala na 342. miesto v zozname Fortune Global 500, kde sú umiestnené firmy s najväčším ročným hrubým obratom vo svete. Ide o tržby vo výške takmer 35 miliárd eur. Všetky jej firmy vo svete zamestnávajú spolu skoro 22-tisíc ľudí. Podnikajú najmä v ropnom priemysle, stavebníctve, cestovnom ruchu a vo finančníctve. V Číne patrí medzi tamojšie najvplyvnejši­e firmy.

Čína aj napriek problémom napreduje

Čínske investície prichádzajú v čase, keď čínska vláda počíta v tomto roku so zvýšením hrubého domáceho produktu o sedem percent. To by bol však najpomalší rast čínskej ekonomiky za 25 rokov. Aj rok 2014 bol pre Peking pomerne ťažký. Vláda si vlani stanovila cieľ rastu na úrovni 7,5 percenta. V roku 2014 druhá najväčšia svetová ekonomika nakoniec vzrástla o niečo menej, keď sa HDP zvýšil o 7,4 percenta. To bol najnižší rast od roku 1990. Čínska vláda napriek tomu od minulého roka výrazne pumpuje peniaze do ekonomiky na podporu hospodárskeho rastu. Vlani tak išli peniaze napríklad na dobudovanie železničnej infraštruktúry. Snaží sa aj čoraz viac rozširovať svoje pôsobenie vo svete.

Podľa najnovšej štúdie Rhodium Group and the Mercator Institute for China Studies bola výška čínskych investícií v EÚ pred rokom 2000 takmer nulová. Od začiatku nového milénia až do minulého roka investovali Číňania v únii 46 miliárd eur, najviac, takmer sedem miliárd eur, v Nemecku. Na porovnanie, na Slovensku za rovnaké obdobie podľa štúdie investovali čínski investori okolo 40 miliónov eur. V 28 členských krajinách investovalo od roku 2000 až 2014 viac ako 1 000 čínskych firiem.

Aktuálne je počet čínskych iniciatív veľký. Čína napríklad spustila vlani štyri významné projekty, od ktorých si sľubuje zaistenie výrazne rozšírenej pozície v oblasti globálneho obchodu a financií. V spolupráci s Ruskom, Brazíliou, Indiou a Juhoafrickou republikou založila Čína Novú rozvojovú banku (New Development Bank, NDB, pozn. red.), ktorá bude mať sídlo v Šanghaji. V Pekingu zase sídli Nová ázijská infraštruktúrna banka, ktorá má pomôcť financovať dopravné projekty v celom regióne. Plán „Nová Hodvábna cesta“ sa snaží zase prepojiť Čínu s ekonomikami Východnej, Južnej a Strednej Ázie a Európy cez rozšírenie železničnej, diaľničnej, energetickej a optickej dátovej siete. Nový projekt „Námorná hodvábna cesta“ si zase kladie za cieľ podporiť námorný obchod vo Východnej Ázii a v Indickom oceáne.

Podľa štúdie britského hospodárskeho inštitútu CEBR by pritom Čína mala do roku 2028 zosadiť Spojené štáty americké z čela najvplyvnejších štátov sveta a umocniť si geopolitický vplyv. „Veľa európskych krajín vníma Čínu ako kľúč k silnejšiemu domácemu rastu. Africkí predstavitelia považujú Čínu za nového rastového partnera pre svoje štáty, najmä v oblasti infraštruktúry a rozvoja podnikania. Podobne i ekonomickí stratégovia a podnikateľskí lídri v Latinskej Amerike dnes vzhliadajú k Číne prinajmenšom rovnako ako k USA. Čína s Japonskom podnikajú po napätom období kroky k zlepšeniu vzájomných vzťahov. A dokonca i Rusko sa nedávno priklonilo k Číne a nadviazalo s ňou tesnejšie vzťahy na mnohých frontoch, napríklad v energetike a doprave,“ povedal nedávno profesor na Kolumbijskej univerzite Jeffrey D. Sachs.

Šanghajská firma China Energy Company Limited
firma vznikla v roku 2002
pobočky má v USA, vo Veľkej Británii, v Kanade, Mexiku, Rusku, Indonézii, na Singapure, v Južnej Kórei a Japonsku
pôsobí v oblasti financií, energetiky a priemyslu, kde sa zaoberá spracovaním, skladovaním, distribúciou a obchodovaním s ropnými, agrochemickými, petrochemickými a plynovými produktmi
v roku 2014 ju zaradili na 342. miesto v zozname Fortune Global 500, kde sú umiestnené firmy s najväčším ročným hrubým obratom vo svete
v roku 2014 ju tiež zaradili na 65. miesto v zozname Top 500 čínskych firiem
v roku 2014 sa dostala v celosvetovom hodnotení medzi top 5 najvplyvnejších firiem sveta
spoločnosť sa riadi troma hlavnými heslami: konfuciánstvo, vojenská disciplína a duch podnikania
dôraz kladie na vzdelávanie zamestnancov
dlhé roky sa angažuje v charite, v Číne patrí medzi top firmy podporujúce filantropiu
Zdroj: China Energy Company Limited website

© Autorské práva vyhradené

93 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #Slovensko #cena