Ak Ukrajina naplní zásobníky, nemusí potrebovať ruský plyn

Rusko, Ukrajina a Európska komisia môžu dosiahnuť dohodu o dodávkach plynu na Ukrajinu a cez jej územie ďalej do Európy do konca tohto mesiaca, ak všetky strany prejavia vôľu vyriešiť zatiaľ otvorené otázky. Povedal to v utorok podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

16.09.2015 06:50
debata (30)

Ukrajinský minister energetiky Volodymyr Demčyšyn neskôr vyhlásil, že uzavretie dohody s Moskvou o zimných dodávkach plynu očakáva do konca budúceho týždňa.

Ruský minister energetiky Alexander Novak minulý týždeň oznámil, že Rusko sa dohodlo s EÚ na podmienkach zimných dodávok plynu na Ukrajinu. Zároveň potvrdil, že Rusko je pripravené poskytnúť Ukrajine podobnú zľavu ako susedným krajinám, napríklad Poľsku. Šéf ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexej Miller, ktorý sa rokovania takisto zúčastnil, upozornil, že výška zľavy zatiaľ nebola stanovená.

Demčyšyn v utorok povedal, že za prijateľnú cenu považuje 220 dolárov za 1000 metrov kubických. Povedal tiež, že Ukrajina zrejme nebude potrebovať ruský plyn, ak sa jej podarí do začiatku zimnej sezóny, čo je do polovice októbra, uložiť do zásobníkov 19 miliárd metrov kubických plynu.

V polovici septembra mala Ukrajina v zásobníkoch 15 miliárd metrov kubických plynu a podľa plynárenskej skupiny Ukrtransgaz so zásobníkmi každý deň plní o ďalších približne 49 miliónov metrov kubických.

Dohoda ešte do konca septembra by podľa Šefčoviča vyslala upokojujúci signál, že Európa počas nadchádzajúcej zimy bude mať stabilné dodávky plynu. „Mali sme dve veľmi dobré kolá bilaterálnych stretnutí s ukrajinskými a ruskými delegáciami. Teraz máme text, na ktorom pracujeme, a ja dúfam, že do konca mesiaca budeme môcť prikročiť k poslednému kolu vyjednávanie,“ citovala ho agentúra Reuters.

Rusko vlani v júni prestalo na Ukrajinu dodávať plyn kvôli sporom o cenu a kvôli dlhom, ktoré mala Ukrajina za predchádzajúce dodávky. Zásobovanie Gazprom obnovil až vďaka dohode z minulého októbra, podľa ktorej Ukrajinci musia platiť za dodávky vopred.

Predstavitelia oboch krajín rokujú o dodávkach každý štvrťrok, v júni sa však Ukrajina a Rusko nezhodli na cene a Ukrajina prestala od júla ruský plyn odoberať s tým, že ho zatiaľ nepotrebuje. Rusko chcelo od Ukrajiny za 1000 metrov kubických plynu 247 dolárov, čo je zhruba toľko, koľko platila Ukrajina dovtedy. Kyjevu sa ale cena zdala príliš vysoká.

Prerušenie dodávok na Ukrajinu by mohlo ohroziť tranzit plynu do Európy, ktorá kryje ruským plynom asi tretinu svojej spotreby. Zhruba polovica tohto plynu je prepravovaná cez Ukrajinu. Kvôli cenovým sporom Gazprom zavrel Kyjevu kohútik s plynom v zime na prelome rokov 2005 a 2006 a potom 2008 až 2009, čo postihlo aj dodávky európskym odberateľom.

Spotreba plynu na Ukrajine sa obvykle pohybuje okolo 50 miliárd kubických metrov ročne. Zhruba polovicu spotreby je krajina schopná uspokojiť z vlastných zdrojov, zvyšok tvorí dovoz, predovšetkým z Ruska. Podľa údajov ukrajinskej štátnej spoločnosti Ukrtransgaz mal vlani ruský plyn na celkovej spotrebe podiel 36 percent a plyn z domácich zdrojov 51 percent. Zvyšných 13 percent tvoril plyn dovážaný z Európskej únie cez Poľsko, Slovensko a Maďarsko.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Rusko #plyn #Ukrajina