Kofola ČeskoSlovensko sa usídli v Ostrave, centrálu stiahne z Poľska

Nápojová skupina Kofola sťahuje sídlo svojej materskej spoločnosti z Poľska do Českej republiky.

16.09.2015 11:18
debata (3)

Aktivity terajšej materskej spoločnosti Kofola SA sa presunú do akciovej spoločnosti Kofola ČeskoSlovensko so sídlom v Ostrave. Oznámila to hovorkyňa Kofoly Jaroslava Musilová. Kofola S.A. bola registrovaná v Poľsku kvôli obchodovanie s akciami firmy na varšavskej burze.

„Naším primárnym cieľom je mať sídlo skupiny v Českej republike. Kroky, ktoré sme zatiaľ v rámci projektu podnikli, sú prevažne právne a administratívne a nemajú faktický dopad na dianie v spoločnosti,“ uviedol finančný riaditeľ skupiny Kofola Daniel Buryš.

V súvislosti s presunom sídla skupiny akcionári zvažujú umiestnenie akcií na pražskej burze. „Aby bol umožnený vstup spoločnosti na obchodovanie na Burzu cenných papierov Praha, dokončuje firma prospekt cenného papiera, ktorý bude v najbližšej dobe predložený Českej národnej banke na schválenie,“ uviedla Musilová.

Presun sídla holdingu a súvisiace prevody akcií sa podľa hovorkyne budú diať formou neverejnej transakcie, na ktorej sa budú podieľať iba súčasní akcionári. Väčšinovým vlastníkom Kofoly je spoločnosť KSM Investment, ktorá patrí rodine Samarasovcov, ktorá značku Kofola po roku 1990 oživila.

„V rámci tejto operácie nebudú ponúkané žiadne akcie na úpis verejnosti alebo novým investorom. Prípadná ponuka akcií novým investorom by sa uskutočnila – ak sa budú tak spoločnosť a jej akcionári rozhodnú – neskôr, a to buď vo štvrtom štvrťroku 2015 alebo v prvom štvrťroku 2016,“ uviedla Musilová.

Firma už skôr uviedla, že prípadná ponuka akcií by sa mohla skladať z emisie nových, alebo predaja existujúcich akcií.

„Táto ponuka by sa mohla skladať z ponuky akcií na burze v Českej republike a v Poľsku, a to vrátane umiestnenia akcií aj na varšavskej burze,“ uviedla hovorkyňa.

Kofola má osem výrobných závodov, pôsobí v Poľsku, Českej republike, na Slovensku, v Slovinsku a v Rusku. Zamestnáva 2300 ľudí, z toho približne 700 v Česku.

K výrobkom firmy vedľa rovnomenného nápoja patrí tiež ovocné nápoje a sirupy Jupí, detské nápoje Jupík, energetické nápoje Semtex, nápoje značky Chito, Top Topic, Citro Cola. V licencii Kofola vyrába a distribuuje nápoje RC Cola a Orangina. Pre ČR a Slovensko je firma výhradným distribútorom značiek Evian a Badoit a výrobkov spoločnosti Rauch a v Česku dodáva obchodom a reštauráciám tiež minerálku Vincentka. Najnovšou akvizíciou Kofoly je slovinská spoločnosť Radenska.

V minulom roku Kofole klesol obrat medziročne o 208,8 milióna českých korún na 6,27 miliardy korún. Stúpla jej ale hrubá marža, o 369 miliónov na 2,39 miliardy korún, a tiež prevádzkový zisk, o 88,4 milióna korún (25 percent) na 442,6 milióna. V tohtoročnom prvom polroku vzrástli Kofole tržby medziročne o 11,1 percenta na 3,395 miliardy korún a hrubý zisk sa zvýšil o 25,2 percenta na 1,291 miliardy ko­rún.

Generálny riaditeľ spoločnosti Kofola Jannis Samaras, ktorý sa v roku 2011 stal podnikateľom roka v ČR, sa narodil v Československu gréckym rodičom. Jeho otec prišiel do krajiny ako dieťa s vlnou gréckych migrantov po druhej svetovej vojne. Podnikať začali Samarasovci v roku 1990 s ďalšími tromi spoločníkmi René Sommerom, Tomášom Jendřejkom a René Musilom.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kofola