Akcie Volkswagenu po škandále s emisiami spadli o pätinu

Akcie nemeckej automobilky Volkswagen v pondelok padajú o zhruba 20 percent a zaznamenávajú jednu z najhlbších jednodňových strát vo svojej histórii.

21.09.2015 15:11
debata (5)

Trh reaguje na piatkové obvinenia amerických úradov, podľa ktorých spoločnosť falšovala u mnohých vozidiel údaje o toxických emisiách.

Americká Agentúra pre ochranu životného prostredia (EPA) Volkswagen obvinila, že do viacerých modelov dieselových vozidiel značiek VW a Audi z posledných asi siedmich rokoch inštaloval softvér, ktorý umožňuje skryť pri testovaní emisií skutočné hladiny vypúšťaných oxidov dusíka. Emisie sú potom počas jazdy mnohonásobne nad stanovenými limitmi, ktoré sú v USA pre oxidy dusíka prísnejšie ako inde.

Volkswagen musí kvôli týmto zisteniam stiahnuť z amerického trhu do servisov pol milióna áut a za každý takto upravený automobil môže dostať pokutu až 37 500 dolárov. To dáva celkovú teoretickú sumu vyše 18 miliárd dolárov.

Akcie Volkswagenu strácali po 12. hodine SELČ 19,5 percenta, čím sa dostali na 129,75 eura. Z trhovej hodnoty spoločnosti tak zmizlo asi 15 miliárd eur.

Spolu s Volkswagenom prudko strácajú aj akcie sesterskej automobilky Porsche aj akcie ďalších nemeckých výrobcov BMW a Daimler. Tie v pondelok uviedli, že sa ich vyšetrovanie netýka. Nemecká vláda vyzvala domáce automobilky, aby americkým úradom poskytli všetky informácie potrebné na vyhodnotenie kvality emisných údajov u ich vozidiel.

Investori sa obávajú, že zistenia o podvodoch s emisiami môže skupine spôsobiť problémy s odbytom a viesť k odloženiu investícií. Firma už oznámila svojim americkým dílerom, aby zastavili predaj niektorých dieselových vozidiel, a stiahla na ne reklamy z internetu.

„Táto katastrofa prekonáva všetky očakávania,“ povedal agentúre Reuters Ferdinand Dudenhöfferom, ktorý vedie Stredisko automobilového výskumu pri duisburgsko-essenskej univerzite.

Škandál s utajovanými emisiami zráža najväčšiu európsku automobilku do nových problémov. Na jar skupina zažila stret v najvyššom vedení, keď sa predseda dozornej rady Ferdinand Piëch snažil odstaviť generálneho riaditeľa Martina Winterkorna, nakoniec bol ale nútený sám odstúpiť. Volkswagen chcel rozptýliť pochybnosti o funkčnosti svojho vedenia na piatkovom zasadnutí dozornej rady, kde sa má rozhodnúť o pláne novej organizačnej štruktúry.

Volkswagen má v pláne stať sa do roku 2018 najväčším producentom automobilov na svete a v prvom polroku sa už skupine napriek poklesu predaja podarilo v predaji vozidiel tesne prekonať doterajšiu svetovú jednotku Toyotu.

Rana pre povesť značky, akou je škandál s emisiami, ale môže podkopať tržby najmä na americkom trhu, kde začal Volkswagen zastavovať prepad z predošlých rokov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie