Tesco má problém. Drví ho konkurencia

Maloobchodná sieť Tesco, ktorá na Slovensku prevádzkuje 155 obchodov, sa zmieta vo svete v čoraz väčších finančných problémoch. Ide pritom o najväčšiu maloobchodnú spoločnosť v Británii a tretieho najväčšieho maloobchodného predajcu na svete. Zamestnáva po celom svete viac ako pol milióna ľudí. Od vlaňajška po prepuknutí škandálu s falšovaním účtovníctva prišlo k prepúšťaniu, zatváraniu prevádzok a najnovšie aj k výraznému prepadu akcií firmy na burze.

28.09.2015 12:00
obchod, nákupný košík, nákup, potraviny Foto:
Tesco má ťažkosti už aj doma v Británii.
debata (47)

„Akcie Tesca sú aktuálne oproti ich aprílovému vrcholu nižšie o 30 percent. Sčasti je to aj kvôli všeobecnému poklesu akcií v Európe, no dôvodom je aj zhoršujúca sa perspektíva britského maloobchodného gigantu. Investori totiž pochybujú, že sa Tescu podarí zvrátiť negatívny trend a vrátiť sa na pôvodné ceny,“ povedal Peter Garnry, hlavný akciový stratég Saxo Bank. Nemecké diskontné reťazce Lidl a Aldi totiž začínajú na britskom trhu s agresívnou politikou, ktorá núti tradičných hráčov vrátane Tesca zredukovať ceny a robiť zmeny v ponuke.

„Okrem toho vznikol silný tlak na výšku platov. Lidl totiž nedávno oznámil, že ako prvý maloobchodný reťazec vo Veľkej Británii začne svojim zamestnancom vyplácať mzdy podľa odporúčaní Standard living wage. Znamená to zvýšenie hodinovej mzdy na 8,2 libry za hodinu. Tesco platí len 2,39 libry,“ doplnil Garnry. Povesť Tesca v posledných rokoch značne utrpela, najmä na britskom trhu. V roku 2013 bolo v ankete denníka Daily Mail medzi 11-tisíc hlasujúcimi zákazníkmi vyhlásené za najhorší supermarket vo Veľkej Británii.

Tamojšia najväčšia maloobchodná sieť už oznámila, že uzavrie viacero stratových prevádzok v Európe. Súčasťou ozdravného plánu Tesca má byť aj predaj aktivít na Slovensku, v Česku, Poľsku a Maďarsku, a to buď spolu, alebo po jednotlivých krajinách. Slovenské Tesco nič nepotvrdilo, ale ani neodmietlo, a tak dohady pokračujú.

Isté je, že v prípade Británie ide o 43 stratových predajní, prevažne o menšie obchody Tesco Express. V krajine má 3,3 tisíca prevádzok. V Maďarsku sa v tomto roku chystá zavrieť až 13 stratových obchodov, prevažne mimo hlavného mesta. O prácu by tak mohlo prísť až 1¤000 zamestnancov. Spoločnosť už zatvorila hypermarket v Ústí nad Labem a plánuje zatvoriť aj pražský supermarket v Smíchovskej tržnici. Ako dôvod uzavretia predajní spoločnosť uvádza silné konkurenčné prostredie v oblasti a nevýhodnú polohu obchodov.

V prípade Slovenska má Tesco najmenšie expres predajne, supermarkety aj hypermarkety. Ak by sa všetko predávalo spolu, kupec by musel byť nielen mimoriadne solventný, ale musel by mať aj skúsenosti s prevádzkou jednotlivých druhov obchodov. Na Slovensku by teoreticky všetky tieto podmienky mohol spĺňať investor blízky finančnej skupine J&T.

Nemenovaný odborník z prostredia obchodu upozorňuje skôr na to, že apetít na Tesco by mohol mať aj miliardár slovenského pôvodu a český minister financií Andrej Babiš. Ten naposledy ukázal, že má silný politický vplyv aj na Slovensku, keď získal pre svoje Duslo daňové prázdniny. Špekuluje sa tiež o tom, že skúsenosti s prevádzkou viacerých druhov obchodov má aj reťazec Spar, ktorý je pre Slovákov známy najmä z Rakúska a Česka. Je však otázne, či by Spar mal záujem o Slovensko, kde zatiaľ nie je výraznejšie viditeľný a vstup na nový trh by znamenal aj dodatočné náklady a neistotu.

Na Slovensku prišli aj pokuty

Tesco je na Slovensku s 155 prevádzkami a 10-tisíc zamestnancami najväčším súkromným zamestnávateľom. Vlani otvorilo ďalších osem nových obchodov. Britská spoločnosť pôsobí na Slovensku už 18 rokov. Len od roku 1996 do vlaňajška výška investícií spoločnosti v krajine presiahla 1,3 miliardy eur. Podľa výročnej správy spoločnosti malo Tesco na Slovensku vo finančnom roku končiacom sa vo februári 2015 za tretí kvartál medziročný pokles tržieb o 2,1 percenta. V prvom kvartáli to však bol pokles tržieb na úrovni až 5,8 percenta, v druhom kvartáli firma zastavila pokles tržieb na hranici 4,6 percenta. V predvianočnom čase však tržby reťazca mierne rástli o 0,8 percenta. Ide o porovnanie tržieb obchodov, ktoré už boli v predchádzajúcom roku prevádzkované. Výrazne sa prepadávajú prevádzky v Ázii, Írsku a Poľsku, naopak, rastú tržby prevádzkam v Turecku.

Obchodný reťazec Tesco na Slovensku však dostáva jednu ranu za druhou od Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Od začiatku roka dostal reťazec za predaj potravín po záruke tri pokuty spolu vo výške 3 milióny eur. Štátni inšpektori potvrdili miliónovú pokutu pre prevádzku v Spišskej novej Vsi. Po dátume spotreby našli v hypermarkete ešte vlani v októbri tlačenky, pudingy a strukoviny. S hnilobou a plesňou sa zasa stretli pri mandarínkach, paprike či hrozne. Inšpektori vtedy dali hypermarketu v Spišskej Novej Vsi za takýto predaj potravín po dobe spotreby a minimálnej trvanlivosti pokutu, a to vo výške 7-tisíc eur.

Začiatkom roka dostala miliónovú pokutu aj prevádzka v Partizánskom a neskôr aj v Spišskej Belej. Na pultoch našli inšpektori viacero potravín po dátume trvanlivosti. V obchode ponúkali napríklad plesnivé citróny. O mesiac neskôr počas kontroly našli po lehote syr, kávu, čaj a ďalšie potraviny. Nechýbalo ani nevyhovujúce ovocie a zelenina. Zákazníci mohli kúpiť hnilé hrozno, plesnivé nektárinky, paradajky a ananás, nahnité uhorky i jablká.

V prípade Tesca ide o doteraz najvyššie pokuty, ktoré udelila Štátna veterinárna a potravinová komora obchodníkovi na Slovensku. Inšpektori môžu uložiť podľa nového sadzobníka pokutu až do výšky piatich miliónov eur. Minimálna pokuta je tisíc eur. Ak sa do roka v tej istej sieti nájde napríklad ešte jeden jogurt po dobe minimálnej trvanlivosti, tak inšpektori musia uložiť minimálne miliónovú pokutu. Tesco sa proti posledným dvom verdiktom bráni právnou cestou. Prvú sankciu už Tesco stihlo napadnúť na súde a Štátnu veterinárnu a potravinovú správu požiadalo, aby rozhodnutie o pokute stiahla zo svojej stránky. Súd vyhovel žiadosti Tesca o odklad zaplatenia pokuty.

Zatajovali problémy

Nový šéf britského Tesca Dawe Lewis nedávno predstavil rozsiahly ozdravný program firmy, ktorý zahŕňa obmedzenie investícií, uzatváranie predajní, znižovanie stavov, reštrukturalizáciu a možný predaj zahraničných aktivít.

Najväčšia maloobchodná sieť v Británii sa dostala do problémov pred niekoľkými týždňami po tom, čo priznala, že jej predbežný zisk za 1.polrok finančného roka 2014/2015 bol v dôsledku účtovnej chyby nadhodnotený o 250 miliónov libier, čo je v prepočte okolo 346 miliónov eur. Spoločnosť následne požiadala o pomoc audítorskú firmu Deloitte a podľa záverov audítora k nadhodnocovaniu zisku dochádzalo aj predtým. Chyby v účtovníctve sa týkajú iba maloobchodného segmentu vo Veľkej Británii a neboli identifikované v ostatných krajinách. Chybné vykazovanie sa týkalo príjmov, ktoré Tesco inkasuje od svojich dodávateľov.

Podľa Deloitte bol zisk za 1.¤polrok súčasného finančného roka nadhodnotený o 118 miliónov libier, no v predchádzajúcom obchodnom roku to bolo o 70 miliónov a predtým o 75 miliónov libier. Spolu to predstavuje nadhodnotenie zisku spoločnosti o 263 miliónov libier. Po prepuknutí škandálu sa vymenilo vedenie firmy. Nové vedenie sa musí teraz popasovať s upadajúcim biznisom, zabezpečiť musí likviditu pri pretrvávajúcom poklese tržieb, marží a vysokom zadlžení, a obnoviť stratenú dôveru investorov. Tržby skupiny klesli v prvom polroku finančného roka 2014/2015 o 4,6 percenta a prevádzkový zisk o 41 percent.

© Autorské práva vyhradené

47 debata chyba
Viac na túto tému: #problémy #Tesco #burza