Švajčiarsko vyšetruje banky, za tajné dohody o drahých kovoch

Švajčiarsky protimonopolný úrad WEKO začal vyšetrovanie o možnej tajnej dohode na trhu s drahými kovmi medzi niekoľkými veľkými bankami.

28.09.2015 11:50
debata (2)

Vyšetrovanie sa týka podozrenia z dohody o stanovení rozpätia nákup-predaj, teda rozdielu medzi ponúkanou cenou pri nákupe a vyhľadávanou pri predaji, medzi bankami UBS, Julius Baer, ​​Deutsche Bank, HSBC, Barclays, Morgan Stanley a Mitsui, napísala agentúra Reuters.

„(WEKO) má k dispozícii náznaky, že možno boli dohodnuté zakázané konkurenčné dohody o obchodoch s drahými kovmi medzi spomínanými bankami,“ uvádza sa vo vyhlásení WEKO. Hovorca úradu dodal, že vyšetrovanie by malo byť dokončené v roku 2016 alebo 2017, a spresnil, že banky sú podozrivé z porušovania švajčiarskych firemných pravidiel.

Vyšetrovanie WEKO je ďalšie zo série vyšetrovaní podozrenia z manipulácií na trhoch s drahými kovmi a na devízových trhoch. Vlani švajčiarsky regulátor finančného trhu FINMA uviedol, že zistil „jasné pokusy“ o manipuláciu s cenou drahých kovov pri vyšetrovaní obchodných praktík banky UBS. V máji sa potom štyri veľké banky priznali k pokusu o manipuláciu s devízovými kurzami, a okrem iného dostali pokutu takmer šesť miliárd USD.

Hovorca banky UBS sa k vyšetrovaniu odmietol vyjadriť. V ďalších bankách nebol k zastihnutiu nikto, kto by sa k správe vyjadril.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #Švajčiarsko