Čína opäť máva akciovými trhmi

Akciové trhy v Spojených štátoch začali týždeň výrazným poklesom. Investori majú obavy z negatívnych dopadov spomaľovania rastu čínskej ekonomiky na americké hospodárstvo. V pondelok výrazne klesali aj európske trhy, napríklad index popredných európskych firiem STOXX 50 klesol o 2,37 percenta.

29.09.2015 07:32
debata (3)

Pod silným predajným tlakom zostávajú v USA akcie farmaceutických a biotechnologických firiem, čo je ešte reakcia na slová kandidátky na úrad prezidentky USA Hillary Clintonovej. Tá pred týždňom kritizovala vysoké ceny liekov a uviedla, že je pripravená proti nim zakročiť.

Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, klesol o 1,92 percenta na 16 001,89 bodu. Širší index S&P 500 odpísal 2,57 percenta na 1881,77 bodu, zatiaľ čo index technologického trhu Nasdaq Composite stratil 3,04 percenta a uzavrel na 4543,97 bodu.

Čínsky štatistický úrad v pondelok oznámil, že zisk čínskych priemyselných firiem v auguste medziročne klesol o 8,8 percenta, čo predstavuje najvýraznejší prepad od roku 2011. Obavy o čínsku ekonomiku viedli k prudkému poklesu cien akcií ťažobných spoločností. Čína je totiž najväčším spotrebiteľom komodít na svete.

Nadol zamierili aj akcie technologickej spoločnosti Apple. Firma pritom oznámila, že počas prvých troch dní od uvedenia na trh predala vyše 13 miliónov inteligentných telefónov iPhone 6S a iPhone 6S Plus, a prekonala tak rekord z minulého roka.

Na devízovom trhu oslaboval americký dolár, pretože obchodníci majú snahu vyhýbať sa rizikovejším transakciám. Ťaží z toho najmä japonský jen a švajčiarsky frank, meny považované za všeobecne bezpečnejšie investíciu. Na trhu panuje neistota ohľadom ekonomických údajov zo Spojených štátov a Číny, ktoré budú zverejnené tento týždeň. Investorov znepokojuje aj prepad na akciových trhoch.

V čase, keď končilo obchodovanie na akciových trhoch v New Yorku, vykazoval dolár voči japonskému jenu pokles o 0,7 percenta na 119,81 JPY. Euro k jenu strácalo 0,4 percenta a pohybovalo sa okolo 134,5 JPY, zatiaľ čo voči doláru si jednotná európska mena pripisovala 0,4 percenta na 1,1194 USD.

„Trh ovláda averzia voči riziku. Pokiaľ tento týždeň uvidíme ďalšie slabé údaje z Číny, mohlo by to viesť k zvýšeným nákupom jenov,“ povedal agentúre Reuters nemenovaný obchodník v Londýne.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #akcia #USA