Poradenská firma má pochybnosti o novom vedení VW

Poradenská spoločnosť Hermes EOS má vážne pochybnosti o tom, či hlavní akcionári Volkswagenu pochopili potrebu zásadnej reformy automobilky, keď do čela firmy zvolili človeka priamo z firmy. Svoj názor chce vyjadriť aj na novembrovom valnom zhromaždení.

29.09.2015 08:18
debata

Volkswagen ohrozuje škandál s podvádzaním pri meraní emisií. Firma bude musieť zrejme vyplatiť na pokutách a odškodnom miliardy dolárov kvôli odhaleniu, že falšovala testy emisií u niektorých svojich naftových vozidiel, aby vyzerali ekologickejšie.

Po odhalení škandálu rezignoval generálny riaditeľ Martin Winterkorn. Na jeho miesto správna rada v piatok vymenovala Matthiasa Müllera, ktorý dovtedy riadil divíziu Porsche. Predsedom správnej rady bol potom podľa predpokladu zvolený finančný riaditeľ koncernu Hans Dieter Potsch. Niektorí investori však majú dojem, že to bolo príliš rýchle rozhodnutie.

Hermes EOS uviedol, že síce bolo dobré, že Winterkorn odišiel, za znepokojujúce ale označujú, že novým najvyšším predstaviteľom sa stal človek zvnútra firmy.

„Voľba dozornej rady vyvoláva skutočné pohybnosti o tom, či hlavní akcionári rozpoznali potrebu zásadnej reformy a skutočného nového začiatku,“ uviedol vo vyhlásení riaditeľ Hermes EOS Hans-Christoph Hirt. Tieto obavy zdôrazňuje skutočnosť, že Müller aj Potsch boli členmi vedenia podniku, a tým pádom aj spoluzodpovední za riadenie Volkswagenu.

Hermes EOS sa rozhodol zúčastniť mimoriadneho valného zhromaždenia akcionárov Volkswagenu 9. novembra a vysvetliť na nej svoje obavy týkajúce sa riadenia spoločnosti. Chce tiež navrhnúť zmeny vo vedení aj vo firemnej kultúre, dodal Hirt.

Spoločnosť Hermes EOS sa angažuje vo firmách menom vlastníkov, ako sú napríklad penzijné fondy. Podľa agentúry Reuters má viac ako 40 klientov s majetkom asi 116 miliárd dolárov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #emisie