IEA: Ceny ropy zostanú dlho blízko 45 USD za barel

Svetové ceny ropy sa budú "dlhšie obdobie" držať okolo 45 dolárov za barel. Uviedol to šéf Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) Fatih Birol.

29.09.2015 12:05
debata (18)

Upozornil tiež, že lacná ropa pôsobí ťažkosti ropným spoločnostiam, ktoré sú kvôli nej nútené obmedzovať investície.

Ceny ropy sa za posledný rok prepadli zhruba o polovicu. Nadol ich tlačia vysoké dodávky na trh a obavy ohľadom dopytu v Číne a ďalších rozvíjajúcich sa ekonomikách. V pondelok klesla cena americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) takmer o tri percentá, a dostala sa tak pod 45 dolárov za barel.

„Môžem len povedať, že cena ropy zostane ešte niekoľko štvrťrokov nízka,“ odpovedal Birol na otázku rakúskeho denníka Kurier, či sa cena ropy niekedy vráti nad 100 dolárov za barel. „Cena dlhé obdobie zostane v oblasti 45 dolárov,“ dodal.

Ropné spoločnosti podľa Birola v tomto roku pre lacnú rope znížili svoje investície zhruba o pätinu. „Nikdy v histórii týchto podnikov nebola redukcie (investícií) tak výrazná ako tento rok,“ upozornil šéf IEA.

IEA bola založená v 70. rokoch minulého storočia, aby bránila západné štáty dovážajúce ropu pred kartelovou silou OPEC. Agentúra pôsobí ako poradca v otázkach energetiky pre členské krajiny OECD, medzi ktoré patrí aj Slovensko.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #nafta #ropa