Päťdesiattisíc ľudí nájde novú prácu

Za celý tento rok by na trhu práce malo pribudnúť až 50-tisíc nových pracovných miest, najviac v oblasti služieb. Vo svojej najnovšej makroprognóze to uvádza Národná banka Slovenska. Predchádzajúci odhad rastu zamestnanosti bol na úrovni asi 40-tisíc.

30.09.2015 12:00
debata (5)
zväčšiť
práca, graf, NBS

„Pozitívne očakávania pretrvávajú predovšetkým v službách. Vo verejnej správe sa uvažuje s odznením tvorby nových pracovných miest v samosprávach v rámci programov na podporu zamestnanosti. Za celý rok 2015 by mala zamestnanosť vzrásť najrýchlejšie od roku 2008, a to o dve percentá,“ tvrdí NBS. Ekonomika by mala v tomto roku rásť 3,2-percentným tempom, v budúcom roku by mala zrýchliť na 3,4 percenta hrubého domáceho produktu. Pôvodne však NBS na rok 2016 očakávala rast 3,8 percenta. Pokles odôvodnila slabšou ekonomickou aktivitou v EÚ.

„Tvorba pracovných miest je aktuálne ťahaná sektormi závislými od robustného domáceho dopytu, teda služ­bami a obchodom. Za silným domácim dopytom stojí rast reálnych príjmov a pokles neistôt ohľadne budúcnosti. Zároveň sa výrazne zvýšila investičná činnosť pre zrýchlené čerpanie EÚ fondov pred koncom starého programovacieho obdobia a s tým spätá výstavba infraštruktúry. Pozitívny vplyv na domácu spotrebu mala pritom aj spotreba vlády,“ povedal analytik J&T Banky Stanislav Pánis.  Miera nezamestnanosti by tak mala postupne klesať podľa NBS z vyše 13 percent v roku 2014 na tohtoročných 11,4 percenta, budúcoročných 10,4 percenta až na predkrízových 9,6 percenta v roku 2017.

Pánis pripomína, že ak je ekonomika ťahaná aj domácim dopytom, dokáže vygenerovať viac pracovných miest, ako keby bol rast postavený len na zahraničnom obchode. „Pritom pracovných miest pribúda aj v priemysle, ktorému sa solídne darí pri oživovaní externého prostredia. Zahraničný dopyt rastie, hoci existuje riziko, že jeho rast bude v nasledujúcich kvartáloch pomalší oproti skorším prognózam,“ poznamenal Pánis. Rizikom je oslabovanie čínskej ekonomiky, ktorá je druhá najväčšia na svete a  v tomto roku vzrastie najpomalšie za ostatných 25 rokov.

Prečo klesá na Slovensku nezamestnanosť

  • V aktuálnej prognóze (na grafe hore označenie P3Q) NBS očakáva, že zamestnanosť sa tento rok zvýši asi o 50-tisíc ľudí
  • Vplyv demografi e (starnutie obyvateľstva, odchod nezamestnaných do penzie) zníži nezamestnanosť asi o 20-tisíc ľudí
  • Naopak počet ekonomicky neaktívnych obyvateľov (prepustení, absolventi atď.)by sa mal zvýšiť o vyše 20-tisíc

Pomohol by aj Jaguar

Slovenskej ekonomike by v budúcom roku mohol pomôcť príchod britskej automobilky Jaguar Land Rover. Do roku 2021 by podľa NBS mohlo len v súvislosti s Jaguarom pribudnúť ďalších 17,4 tisíca pracovných miest, pričom by sa mala zvýšiť aj kúpyschopnosť Slovákov. Navyše výroba áut na seba viaže dodávateľov autopríslušenstva a násobí dopyt v samotnom automobilovom priemysle. Ten vytvára spomedzi všetkých odvetví najvýznamnejší dopyt po dodávkach iných odvetví, a teda nepriamo generuje produkciu najmä výroby kovov, elektroniky, gumy a plastov, textílií, energií, poskytovania dopravných a obchodných služieb.

„Takto zvýšená produkcia naprieč celou ekonomikou prináša aj dodatočne zarobené mzdy, vďaka ktorým sa zvýši dopyt po spotrebných tovaroch a službách, z dvoch tretín vyrábaných doma. Dodatočné mzdy sú zdrojom indukovanej produkcie. Spolu s týmto multiplikačným efektom predpokladáme zvýšenie úrovne HDP do roku 2021 o 3,3 percenta HDP,“ poznamenala NBS.

Skutočnosť, že subdodávatelia Jaguaru vytvoria ešte viac pracovných miest, sa potvrdila v minulosti aj pri ostatných automobilkách pôsobiacich na Slovensku. „Platí, že jedno pracovné miesto v automobilke na seba doteraz nadviazalo ďalšie tri pracovné miesta u dodávateľov. Na základe predpokladanej kapacity závodu Jaguar Land Rover bude maximálny počet zamestnancov v prvej etape zhruba 3 000. Ak si aj povieme, že veľkosť multiplikátora klesne z troch nových pracovných miest na jedno – dve miesta, stále je tu priestor na vytvorenie ďalších 3– až 6-tisíc pracovných miest. Rovnako mzdy, ktoré sú už teraz v priemyselných odvetviach tretie najvyššie, za rok 2014 na úrovni 1 138 e­ur, by si mali minimálne udržať  priemerné tempo rastu šesť percent z posledných piatich rokov. Preto by aj efekt na rast HDP mal byť rádovo vyšší, ako sú odhadnuté priame efekty,“ odhaduje analytik Tatra banky Boris Fojtík.

Ceny budú stále nízko

Spotrebitelia, najmä tí, ktorí majú prácu, si vďaka zvyšovaniu miezd a poklesu cien môžu dovoliť v obchodoch míňať viac. „Aktuálny vývoj inflácie v posledných dvoch mesiacoch naznačil, že nízkoinflačné prostredie, nepatrný medziročný pokles cien na –0,3 percenta, by malo pretrvať počas celého tohto roka,“ poznamenáva NBS. Dôvodom sú najmä pretrvávajúce nízke ceny ropy a energií. Cena ropy pritom nestúpne ani v budúcom roku.

Šéf Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) Fatih Birol tvrdí, že svetové ceny ropy sa budú „dlhšie obdobie“ držať okolo 45 dolárov za barel. Ceny ropy sa za posledný rok prepadli zhruba o polovicu. Nadol ich tlačia vysoké dodávky na trh a obavy ohľadom dopytu v Číne a ďalších rozvíjajúcich sa ekonomikách.

„Môžem len povedať, že cena ropy zostane ešte niekoľko štvrťrokov nízka,“ odpovedal Birol na otázku rakúskeho denníka Kurier, či sa cena ropy niekedy vráti nad 100 dolárov za barel.

V budúcom roku by mala na Slovensku tlačiť infláciu smerom nadol aj nižšia DPH na vybrané potraviny. „V aktuálnej predikcii sa uvažuje o poklese DPH na vybrané druhy potravín od januára 2016. Dovozné ceny by mali naďalej pôsobiť tlmiaco na infláciu v budúcom roku. Z týchto dôvodov by mala inflácia dosiahnuť v roku 2016 ešte pomerne nízku hodnotu. Následne sa v roku 2017 napriek očakávanému poklesu cien plynu predpokladá zrýchlenie inflácie k dvom percentám. Proinflačne by mali pôsobiť ceny komodít, vyššia dovezená inflácia a rovnako by sa mali postupne začať stupňovať aj dopytové tlaky,“ doplnila NBS.

Bezinflačné prostredie navyše nahráva reálnemu rastu miezd. Ten by mal v tomto roku dosiahnuť tri percentá, oproti pôvodne očakávaným 2,6 percenta. Centrálna banka zvýšila tiež odhad rastu reálnych miezd aj pre rok 2016 z 1,9 percenta na 2,5 percenta. V roku 2017 by mal dosiahnuť 1,9 percenta.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #HDP #NBS