Väčšina ruských syrov sú 'napodobeniny', tvrdí inšpekcia

Takmer štyri pätiny syrov predávaných v ruských obchodoch možno považovať za "napodobeniny". Tvrdí to ruský úrad Rosselchoznadzor, dozerajúci na trh ako fytosanitárna a veterinárna inšpekcia.

02.10.2015 09:00
debata (57)

Skúmané syry sa totiž nevyrábajú len z mlieka, ale aj z rastlinných tukov. Celú štvrtinu mliečnych výrobkov v Rusku možno podľa inšpekcie považovať za „pančovanú“ rastlinnými tukmi.

„Najmä nás znepokojuje situácia na trhu syrov. Podľa našich údajov 78,3 percenta výrobkov, ktoré sa predkladajú spotrebiteľom ako syry, v skutočnosti nie sú syry, pretože sa pančujú rastlinnými tukmi,“ citovala agentúra Interfax inšpektorov. V Moskve a v jej okolí podiel „falšovaných syrov“ dosahuje 45 percent.

Pred tromi mesiacmi obchodná inšpekcia Rospotrebnadzor zistila pri kontrolách potravín, že u desatiny skúmaných syrov boli živočíšne tuky nahradené rastlinnými náhradami, a tak by sa nemali nazývať syry, ale len „syrové výrobky“.

Moskva vlani v auguste ako odvetu za západné sankcie zakázala dovoz potravín zo Západu, vrátane mliečnej produkcie a syrov.

Dôsledkom bolo ochudobnenie ponuky a zvyšovanie cien v obchodoch, ktorému sa vláda snaží zabrániť. Práve tlak na znižovanie nákladov – aj vzhľadom k poklesu kúpyschopnosti Rusov – vraj vedie výrobcov k šetreniu a k náhradám kvalitných surovín lacnejšími.

57 debata chyba