Rusko chce aspoň dve trasy plynovodu TurkStream

Rusko žiada licencie pre prinajmenšom dve línie plánovaného plynovodu TurkStream. Povedal to v piatok ruský minister energetiky Alexander Novak.

02.10.2015 13:51
Trasa nového plynovodu z Ruska do Turecka, Gazprom Foto:
Trasa nového plynovodu z Ruska do Turecka
debata

„Ešte sa nerozhodlo, či medzivládna dohoda bude zahŕňať jednu líniu alebo dve či štyri línie,“ povedal Novak novinárom počas stretnutia ministrov energetiky G20 v Istanbule. Licencia je nutná pre každú líniu. „Sme presvedčení, že realizovateľné budú minimálne dve línie. Jedna línia pre tureckých spotrebiteľov a druhá pre južnú Európu,“ povedal ruský minister.

TurkStream by mal prepravovať 63 mld. kubických metrov plynu ročne do Turecka a južnej Európy cez Grécko. Tureckí predstavitelia uviedli, že sporným bodom v rámci rokovaní o plynovode je trvanie Ruska na tom, aby Ankara povolila výstavbu štyroch plánovaných línii. Turecko však zatiaľ udelilo licenciu iba pre prvú trasu. Ďalším problémom je získanie definitívneho podpisu dohody o 10,25-percentnej zľave z ceny plynu, ktorý teraz Turecko nakupuje od Ruska. Turecký minister energetiky Taner Yildiz uviedol, že táto zľava mala byť v platnosti už od januára 2015.

Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom v treťom kvartáli tohto roka do Európy a Turecka vyviezla 41,4 mld. kubických metrov plynu, čo bol medziročný rast o 23 %. V septembri Gazprom na európsky a turecký trh exportoval 13,3 mld. kubických metrov plynu, čiže o 24 % viac ako v rovnakom mesiaci vlaňajška.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #TurkStream