Slabšie zarábajúci ušetria na nižšej DPH viac ako bohatí

Podľa štátneho tajomníka ministerstva financií Radka Kuruca bude štát dohliadať na to, aby obchodníci plne premietli nižšiu, 10-percentnú, DPH do výsledných cien potravín. Tvrdí to napriek tomu, že minulosť ukázala, že sa tak nie vždy dialo. Keď sa v roku 2008 znížila DPH na knihy na desať percent, obchodníci si to sčasti započítali do svojich marží a ľudia tak zlacňovanie v obchodoch plne nepocítili.

03.10.2015 07:30
obchod, potraviny Foto: ,
DPH sa znižuje takým spôsobom, aby získali podporu domáci a regionálni výrobcovia potravín, hovorí štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc.
debata (46)
Radko Kuruc
Radko Kuruc Radko Kuruc

Daň z pridanej hodnoty na vybrané základné potraviny od budúceho roka klesne. Maslo, mlieko, chlieb či čerstvé mäso by tak mali zlacnieť. Na základe čoho ste rozhodovali, ktoré potraviny budú a ktoré nebudú v tomto zozname?
Zoznam potravín sme tvorili v spolupráci s ministerstvom pôdohospodárstva a Finančnou správou. Zníženie DPH na potraviny je súčasťou druhého sociálneho balíka vlády. Zníženie dane povedie k zníženiu cien, čo zvýši dostupnosť týchto potravín pre ľudí. Zároveň bolo zámerom podporiť domácich a regionálnych výrobcov potravín.

Aký výpadok príjmov štátu bude znamenať zníženie DPH?
Zníženie dane na vybrané potraviny, ako je čerstvé, respektíve chladené mäso, ryby, chlieb, maslo a mlieko, bude predstavovať výpadok príjmov štátu vo výške 77 miliónov eur.

Spoliehate sa na to, že zníženie príjmov z DPH bude vykryté napríklad tak, že stúpne spotreba, vzrastie zamestnanosť a poklesne cezhraničná nákupná turistika?
Ak sa detailnejšie pozrieme napríklad na nákupnú turistiku, tak tú nemusí ovplyvňovať iba sadzba DPH. Napríklad v Českej republike, Maďarsku, Poľsku neplatia eurom a aj pohyb kurzov ich meny môže ovplyvniť spotrebiteľov. Vami spomínané efekty ale môžu priniesť istú kompenzáciu, čo sa ale ukáže až dodatočne.

Viete zaručiť, že po znížení DPH adekvátne klesnú ceny potravín?
Vytvárame priestor pre to, aby ceny potravín klesli. Spolupracujeme s ministerstvom pôdohospodárstva na memorande a očakávame, že obchodníci a aj potravinárske komory pristúpia k podpisu tohto memoranda. Rád by som pripomenul, že zástupcovia obchodníkov už verejne deklarovali, že zníženie dane premietnu do cien a že si nebudú zvyšovať marže na úkor zníženia dane. Zároveň sa pripravuje spôsob monitorovania cien, ktorý by zachytával cenové pohyby potravín so zníženou DPH. Určite si nikto neželá, aby bolo zníženie dane zneužívané, čomu môže efektívne výrazne zabrániť podpora verejnosti a aj médií. Navyše k férovému správaniu bude predajcov a výrobcov tlačiť aj samotné konkurenčné prostredie.

V susednej Českej republike znížili od tohto roka DPH na desať percent v prípade detskej výživy, liekov či kníh. Prax ukázala, že náročnejšia administratíva spojená s novou kategorizáciou produktov stojí podnikateľov dodatočné náklady, ktoré premietajú do nových cenníkov. Koncových užívateľov sa preto zníženie DPH okrem výnimočných prípadov nijako nedotklo.
Môžeme povedať, že sa to u nás nedeje ani v súčasnosti. Existujú viaceré nálezy príslušných orgánov, a tie tak budú musieť dávať ešte väčší pozor. Aj v rámci kontrolného výkazu DPH bude možné odhaliť prípadný záujem nepoctivých podnikateľov zneužiť zníženie dane na vybrané potraviny.

Rožky či zemiaky nie sú medzi potravinami so zníženou DPH. Ani ovocie, napríklad jablká. Toto nie sú základné potraviny?
Pravdou je, že ceny ovocia a zeleniny v priebehu roka podliehajú veľkým cenovým výkyvom. Snažili sme sa vybrať tie druhy potravín, ktoré môžeme označiť ako základné. A zámerom tiež bolo, aby zníženie dane pozitívne pocítili najmä nízkopríjmové domácnosti. Podľa našich prepočtov najchudobnejších desať percent domácností z titulu zníženia DPH usporí 0,6 percenta výdavkov, oproti najbohatšej skupine, ktorá ušetrí 0,3 percenta. Pri výbere potravín sme ale mali obmedzené možnosti. Viete, že máme záväzok znižovať rozpočtové schodky, ktorý vyplýva z domácej legislatívy a európskych pravidiel. Je tiež dôležité pripomenúť, že zníženie dane na potraviny sme si mohli dovoliť aj vďaka vyše trojročnému intenzívnemu a hlavne úspešnému boju proti daňovým únikom.

Naozaj si nižšiu DPH môže štátna kasa dovoliť?
Od konca roka 2012 v dôsledku zavedenia opatrení na zamedzenie daňových podvodov a únikov, kontinuálne rastie výber dane z pridanej hodnoty, čo sa okrem pozitívneho vývoja efektívnej daňovej sadzby prejavuje predovšetkým zvýšením príjmov štátneho rozpočtu. Aktuálny pozitívny trend tak vytvára priestor pre opätovné uplatňovanie zníženej sadzby dane na vybrané druhy potravín, čo by sa malo pozitívne odraziť v znížení cien týchto druhov potravín pre konečných spotrebiteľov.

Nejde takéto selektívne zníženie DPH proti smerniciam Európskej únie?
Smernica o DPH stanovuje, že členské štáty môžu používať buď jednu, alebo dve znížené sadzby dane, pričom minimálna výška zníženej sadzby dane je päť percent. Z ustálenej judikatúry Súdneho dvora EÚ pritom vyplýva, že kategórie tovarov a služieb, na ktoré sa má uplatňovať znížená sadzba dane z jednotlivých položiek smernice o DPH, môžu byť vybrané selektívne. To znamená, že členské štáty, v prípade, že sa rozhodli uplatňovať zníženú sadzbu dane napríklad na potraviny, môžu vybrať, na ktoré podkategórie, napríklad mäso vo všeobecnosti, či až jednotlivé druhy potravín patriacich do jednotlivých podkategórií, napríklad bravčové mäso, sa táto znížená sadzba bude uplatňovať. Cieľom týchto opatrení tak môže byť jednak podpora príjmovo slabších skupín obyvateľstva, ale aj podpora domácej poľnohospodárskej a potravinárskej produkcie a pod. Jednu z kategórií tovarov, na ktoré je umožnené aplikovať zníženú sadzbu dane, predstavujú potraviny vrátane nápojov okrem alkoholických nápojov, ktoré sú určené na ľudskú a zvieraciu spotrebu, živé zvieratá, osivá, rastliny a zložky, ktoré sú obvykle určené na použitie pri príprave potravín, a výrobky, ktoré sú obvykle určené ako doplnok alebo náhrada potravín.

© Autorské práva vyhradené

46 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Potraviny #DPH #Radko Kuruc