Volkswagen pozastavil v Austrálii predaj niektorých dízlov

Nemecká automobilka Volkswagen pozastavila v Austrálii predaj niektorých vozidiel s naftovým motorom, ktoré by mohli byť vybavené zariadením umožňujúcim falšovanie emisií.

03.10.2015 12:28
debata

Oznámenie prichádza po stretnutí zástupcov Volkswagen Australia s predstaviteľmi austrálskej vlády a úradu na ochranu spotrebiteľov.

Volkswagen zhruba pred dvoma týždňami potvrdil, že 11 miliónov vozidiel po celom svete bolo vybavených zariadením, ktoré umožňuje manipulovať s testami emisií. Automobilka však neposkytla presnejšie informácie o tom, ktorých modelov sa to týka a kde boli predané.

Volkswagen vo vyhlásení uviedol, že s okamžitou platnosťou pozastavuje predaj vozidiel vybavených naftovým motorom EA189, ktorých sa týka emisný škandál. Opatrenie zostane v platnosti, kým sa problém s emisiami u týchto áut nevyrieši.

Austrálsky protimonopolný úrad a úrad pre ochranu spotrebiteľov začal vyšetrovanie, ktoré má určiť, či Volkswagen uviedol spotrebiteľa do omylu. Ak zistí porušenie spotrebiteľských zákonov, hrozia automobilke právne postihy a pokuty rádovo v miliónoch dolárov.

Za prvých sedem mesiacov tohto roka predaj Volkswagenu v krajine vzrástol o 13 percent na takmer 37 000 vozidiel. Na austrálskom trhu mala automobilka podiel šesť percent, napísala agentúra Reuters.

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Austrália #emisie