MMF zhoršil výhľad ukrajinskej ekonomiky

Medzinárodný menový fond (MMF) zhoršil hospodárske vyhliadky Ukrajiny. Tento rok počíta s prepadom hrubého domáceho produktu o 11 percent.

04.10.2015 08:33
debata (24)

Budúci rok by sa ekonomika mohla vrátiť k dvojpercentnému rastu, uviedol fond v tlačovej správe.

Šéf misie MMF pre Ukrajinu Nikolay Gueorguiev podotkol, že makroekonomická situácia sa po hlbokej hospodárskej recesii začína stabilizovať. Výmenný kurz je všeobecne stabilný, bankové vklady v domácej mene rastú a inflácia sa spomaľuje.

„Aj napriek tomuto pozitívnemu vývoju ale misia s ohľadom na nečakane väčší hospodársky pokles v prvej polovici roka znížila odhady rastu pre tento rok na mínus 11 percent. V roku 2016 by mal rast dosiahnuť približne dve percentá,“ uviedol Gueorguiev v oznámení. Ekonomike vraj budú pomáhať zotavujúca sa dôvera investorov i spotrebiteľov, ale aj pevnejší vývoj a postupné uvoľňovanie úverových podmienok.

MMF ešte v máji počítal s deväťpercentným poklesom ekonomiky v tomto roku. Najnovšie výhľad zverejnil po skončení pobytu svojej misie v Kyjeve. Témou návštevy bola kontrola dodržiavania podmienok schváleného úverového programu pre Ukrajinu.

MMF rozhovory označil za konštruktívne. Ukrajinské úrady ale podľa neho stále potrebujú viac času na spresnenie niektorých navrhovaných opatrení pre budúci rok. Rokovania vraj budú pokračovať.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Ukrajina