Obchodná dohoda USA a Ázie sa zasekla na liečivách

Ďalšie kolo ministerských rozhovorov o rozsiahlej obchodnej dohode USA s krajinami Ázie a Tichomoria, známej ako TPP, sa v sobotu zaseklo na otázke spojenej s liečivami novej generácie.

04.10.2015 08:40
debata (3)

Rokovania o významnom obchodnom pakte boli predĺžené o ďalších 24 hodín. Japonsko naliehalo na Spojené štáty, aby našlo cestu zo slepej uličky, informovala agentúra Reuters.

TPP zahŕňa Japonsko, Brunej, Malajziu, Vietnam, Singapur, Austráliu, Nový Zéland, Kanadu, Mexiko, Čile, Peru a Spojené štáty. Pokrýva približne 40 percent svetovej ekonomiky.

Najnovšieho rokovania v americkej Atlante sa zúčastňujú ministri obchodu daných krajín. Mnoho z nich dorazilo na miesto konania v stredu s nádejou, že rozhovory do štvrtka skončia, informoval Reuters.

Vyjednávači boli hore celú noc a snažili sa dohodnúť rozsiahlu dohodu o uvoľnení obchodu. Požiadavka Spojených štátov, aby farmaceutické spoločnosti, ktoré vyvíjajú liečivá novej generácie, mohli požívať výhradné právo na využitie klinických dát počas dlhšieho obdobia, ale narazil na odpor niektorých ekonomík.

Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu pôvodne navrhovala skrátiť toto obdobie zo súčasných 12 na sedem rokov, v Atlante ale presadzovala návrh na minimálne osemročné obdobie. Austrália a niektoré iné krajiny ale neboli ochotné poskytnúť viac ako päťročnú ochrannú lehotu. Dlhšie obdobie by totiž zvýšilo náklady na štátom dotované zdravotnícke programy.

Japonský minister hospodárstva následne uviedol, že súhlasí so žiadosťou USA zotrvať v Atlante ďalších 24 hodín. Spojené štáty však podľa neho musia nájsť spôsob, ako sa v tomto bode posunúť dopredu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #USA #TPP