Severnej Amerike sa minuli adresy pre internetové domény

Na konci septembra sa minuli v Severnej Amerike adresy pre internetové domény v doteraz používanom formáte IPv4. Ostatné regióny zatiaľ adresy majú, zostáva ich celkovo okolo 68 miliónov. Na svojom blogu to uviedlo české doménové združenia CZ.NIC.

04.10.2015 12:37
debata

„Podľa súčasných odhadov to zatiaľ vyzerá, že podobnú situáciu ako u severných susedov možno v Latinskej Amerike očakávať až niekedy v roku 2017. Stále platí, že najlepšie sú na tom Afričania, ktorí majú zásobu adries približne do roku 2018,“ uviedol výkonný riaditeľ združenia Ondřej Filip.

Záujemcovia z USA a ďalších krajín severoamerického kontinentu si tak môžu registrovať nové adresy iba v novom protokole IPv6. Kým protokol IPv4 umožňuje pridelenie približne štyroch miliárd adries, IPv6 poskytuje množstvo kombinácií vyjadrené číslom s 38 nulami. Problém je, že oba protokoly nie sú vzájomne kompatibilné a adresy v IPv6 nemusia byť dostupné zo starších modemov a routerov pre IPv4.

Protokol IPv6 podľa Filipa zatiaľ nijako oslnivo nenastupuje. Napríklad podľa štatistík Googlu sa cez IPv6 pripája necelých deväť percent užívateľov.

IP adresa predstavuje unikátnu číselnú kombináciu pre každú internetovú doménu. Sú základným stavebným prvkom internetu, bez nich by nebolo možné prepojenie počítačov do globálnej siete.

debata chyba
Viac na túto tému: #internet