Škandál VW nepoškodí povesť Nemecka, verí Merkelová

Emisný škandál nemeckého automobilového koncernu Volkswagen je "dramatický", škoda ale nie je taká rozsiahla, aby Nemecko nemohlo byť naďalej považované za dobré miesto pre podnikanie. Nemeckej rozhlasovej stanici Deutschlandfunk to povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová.

04.10.2015 15:59
debata (14)

„Domnievam sa, že povesťou nemeckej ekonomiky a dôverou v nemeckú ekonomiku to neotriaslo do takej miery, že by sme už neboli považovaní za dobré podnikateľské miesto,“ oznámila kancelárka. Automobilka by podľa nej mala rýchlo zaistiť potrebnú transparentnosť a dať veci do poriadku.

Volkswagen v septembri pripustil, že do 11 miliónov vozidiel predaných na svetových trhoch umiestnil zariadenie umožňujúce podvádzať pri emisných testoch. Akcie najväčšieho európskeho výrobcu automobilov od vypuknutia škandálu stratili zhruba 40 percent a šéf spoločnosti Martin Winterkorn odstúpil z funkcie.

Nedeľník Bild napísal, že inžinieri Volkswagenu podľa jeho zistení pripustili, že začali inštalovať tento softvér do áut v roku 2008. Naftový motor EA189 podľa nich inak nemal šancu spĺňať zároveň emisné normy aj cieľové náklady.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Angela Merkelová #emisie