Politici lobujú, aby krajiny mohli mať pre migrantov väčšie dlhy

Európska únia by kvôli mimoriadnym výdavkom, ktoré si vyžaduje rekordný prílev utečencov, mala zmierniť svoje rozpočtové pravidlá. Uviedli to šéf Európskeho parlamentu a luxemburský minister financií v rozhovoroch, ktorá počas víkendu zverejnili médiá.

05.10.2015 08:52
debata (14)

Agentúra Reuters napísala, že volanie po uvoľnení týchto pravidiel, podľa ktorých rozpočtový deficit nesmie prekročiť tri percentá hrubého domáceho produktu, nadobúda na intenzite. V podobnom duchu sa nedávno vyjadril európsky komisár pre hospodárske a finančné záležitosti Pierre Moscovici. Podobne Rakúsko sa nechalo počuť, že Brusel by kvôli rastúcim nákladom na starostlivosť o utečencov mal uvažovať o výnimkách.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz povedal zástupcom nemeckých regionálnych denníkov, že prílev utečencov predstavuje mimoriadnu záťaž, ktorú je potrebné zohľadniť v rozpočtových kritériách.

Luxemburský minister financií Pierre Gramegna nemeckému denníku Handelsblatt povedal, že Európska únia by vzhľadom na mimoriadne výdavky spôsobené príchodom státisícov utečencov mala zmierniť svoje rozpočtová kritériá. „Mali by sme kompenzovať mimoriadne výdavky,“ povedal Gramegna, ktorého krajina je v tomto polroku predsedníckou krajinou Európskej únie.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #deficit #migranti