Odborári z Air France napadli šéfov, z dvoch strhali šaty

Letecká spoločnosť Air France v pondelok potvrdila, že chystá výraznejšie úsporné opatrenia, než s akými pôvodne počítala. V ich rámci bude aj prepúšťať a chce znížiť veľkosť firmy. Počas dňa sa v rokovacej miestnosti objavili odborári, ktorí napadli najvyšších manažérov. Dvom z nich roztrhli košeľu priamo na tele, než ich prinútili dať sa na útek.

05.10.2015 18:33
Air France, odbory, Foto: ,
Personálneho viceprezidenta spoločnosti Air France Xaviera Brosetu (v strede) musela evakuovať ochranka. Odborári napadli manažérov spoločnosti. Protestovali tak proti výrazným úsporným opatreniam, ktoré spoločnosť plánuje.
debata (19)

Agentúra AFP uviedla, že zamestnanci firmy členov manažmentu „takmer zlynčovali“. Francúzsky premiér Manuel Valls dal najavo značné pobúrenie a incident odsúdil.

Pri proteste stoviek odborárov boli v sídle spoločnosti v Roissy severovýchodne od Paríža napadnutí personálny riaditeľ Xavier Broseta a zástupca riaditeľa pre diaľkové lety Pierre Plissonnier.

Kým Brosetu odviedli do bezpečia členovia ochranky, Plissonnier musel potupne preliezť obvodový plot okolo areálu. Utiecť musel aj generálny riaditeľ Frederic Gage.

Aerolinky sa dlhodobo stretávajú s ekonomickými ťažkosťami a snažia sa o reštruktura­lizáciu podniku a zvýšenie produktivity. Po neúspešnom dohadovaní sa s odbormi pilotov, ktorí odmietajú predĺženie služieb a vlani v dvojtýždňovom štrajku pripravili firmu o zhruba 500 miliónov eur, prišlo vedenie s novým plánom. Ten predpokladá zrušenie až 2900 pracovných miest, čo je takmer päť percent vo francúzskej divízii skupiny. To popudilo ostatných zamestnancov, ktorí sa pustili do štrajku a vtrhli do sídla vedenia.

Aerolinky v pondelok potvrdili podrobnosti plánu na znižovanie nákladov, ktorého časti už skôr unikli do médií. Okrem znižovania počtu zamestnancov zahŕňa plán tiež obmedzenie diaľkových letov aj počet lietadiel. Firma uviedla, že bude okrem iného rokovať o zrušení dodávok piatich lietadiel Boeing 787 Dreamliner, ktoré mala dostať v nasledujúcich dvoch rokoch.

Air France, rovnako ako ostatní tradiční leteckí prepravcovia, je na krátkych linkách pod silným tlakom konkurencie nízkonákladových rivalov a na dlhých vzdialenostiach jej odoberajú zákazníkov expandujúci prepravcovia z Blízkeho východu. Air France je súčasťou skupiny Air France-KLM.

19 debata chyba