Tsipras: Oddlženie Grécka je absolútne nevyhnutné

Oddlženie Grécka je absolútne nevyhnutné, ak sa má krízou postihnutá krajina vrátiť k rastu a získať prístup na finančné trhy v prvej polovici roku 2017. Povedal to v pondelok grécky premiér Alexis Tsipras, ktorý v parlamente predstavil štvorročný program vlády.

05.10.2015 22:11
debata (7)

Upozornil zároveň, že kabinet má konkrétny návrh na reštrukturalizáciu dlhu a chce ho prerokovať s medzinárodnými veriteľmi.

Plán zahŕňa predĺženie splatnosti úverov, nižšie úrokové sadzby, rovnako ako predĺženú lehotu odkladu pre splatenie záchranných pôžičiek. Tsipras tiež uviedol, že úspešné dokončenie prvého preskúmania vplyvu a realizácie krokov spojených s medzinárodnou finančnou pomocou predstavuje pre vládu najvyššiu prioritu. Takisto povedal, že rekapitalizácia gréckych bánk do konca roka predstavuje poslednú šancu na konsolidáciu chorľavého bankového sektora Grécka.

Vládu zostavovala Tsiprasova ľavicová strana Syriza ako víťaz už druhých predčasných volieb, a nacionalisti zo strany Nezávislí Gréci.

Ministrom financií zostal Euklidis Tsakalotos, ktorý sa podieľal na príprave tohtoročnej novej finančnej dohody s medzinárodnými veriteľmi. Očakáva sa, že Grécko bude musieť prijať ďalšie tvrdé úsporné opatrenia.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna